Цікаве

Вчені пояснили, чому підліткам небезпечно вживати марихуану

Вчені з’ясували, що діти, народжені від батьків (у віці 29 років і старше), які вживали канабіс кожен день протягом періоду від 15 до 17 років, значно частіше народжувалися недоношеними або мали низьку масу порівняно з дітьми від батьків, які не вживали марихуану, коли були підлітками

Підлітки, які часто вживають канабіс, у майбутньому можуть з більшою ймовірністю мати дітей, народжених недоношеними.

Такі висновки вчені зробили на основні 20-річного дослідження, яке провели науковці з Брістольського університету разом з Дитячим науково-дослідним інститутом Мердока в Австралії, – інформує 1NEWS.

Науковці спостерігали за 665 підлітками, що вживали тютюн і канабіс у віці від 14 до 29 років, аж до вагітності.

Коли учасники стали батьками у віці від 20 до 30 років, за їхніми дітьми спостерігали в рамках іншого дослідження.

Вчені з’ясували, що діти, народжені від батьків (у віці 29 років і старше), які вживали канабіс кожен день протягом періоду від 15 до 17 років, значно частіше народжувалися недоношеними або мали низьку масу порівняно з дітьми від батьків, які не вживали марихуану, коли були підлітками.

“Канабіс є найбільш часто використовуваним забороненим наркотиком серед підлітків. Уже є докази того, що часте вживання канабісу підлітками збільшує ризики погіршення психічного здоров’я, але наші результати показують, що можуть бути й інші ефекти, яких люди можуть не очікувати”, – розповіла докторка Ліндсі Хайнс, наукова співробітниця Бристольської медичної школи.

Попередні дослідження пов’язували вживання тютюну або канабісу під час вагітності з передчасним народженням дітей і їхньою низькою масою тіла при народженні.

Але науковці заявили, що їхні результати можуть мати значення і для чоловіків, оскільки наркотики у підлітковому віці часто вживають саме хлопці.

Необхідні подальші дослідження для порівняння результатів для чоловіків і жінок, а також для розуміння біологічних механізмів або соціальних умов, що можуть стимулювати зв’язок між канабісом та недоношеними новонародженими.

Джерело: УП.Життя

Back to top button