Цікаве

Вчені повідомили, якого кольору на інших планетах може бути рослинність

Нова модель фотосинтезу вивела принцип еволюції, згідно з яким рослинність, яка існує за рахунок сонячного світла, не може бути ніякого іншого кольору, крім як зеленого. І цей принцип, стверджують вчені, буде діяти у всьому Всесвіті, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

 

Рослини на Землі є зеленими з тієї причини, що їх фотосинтетичний пігмент здатний відображати зелене світло. У той же час, саме на цих світлових хвилях передається максимальна кількість енергії, але рослини їх відкидають. Вчені довгий час билися над розгадкою цієї особливості і, схоже, зуміли її знайти.

Як виявилося, рослини здатні поглинати практично всі фотони червоного і синього кольорів спектрів, а от зелений світловий спектр поглинають лише на 90%. Фахівці при цьому підкреслюють, якби рослини могли поглинати ще трохи більше зеленого світлового спектру, вони були б чорним і могли б поглинати ще більше енергії. За версією дослідників, зелене світло може виявитися для рослин надмірно «калорійним» і бути в якійсь мірі шкідливим. І нещодавно їм вдалося знайти підтвердження цьому.

В ході дослідження вчені виявили еволюційний принцип, який відповідає за управління організмами, що живлять енергію зі світла. Більш того, якщо в Сонячній системі мова йде про сонячне світло, то цей принцип застосовується у всьому Всесвіті, а значить і до світла від будь-яких інших зірок. Таким чином, намагаючись розгадати загадку зеленого кольору рослин на Землі, вчені з’ясували, що рослинність на інших планетах, на яких існує життя, теж неодмінно буде зеленою.

 

 

 

Back to top button