Цікаве

Вчені повідомили – до чого людину може довести стрес

Ризик серцево-судинних захворювань підвищується зі збільшенням стресу, фінансових проблем і несприятливих життєвих подій, передає 1news з посиланням на ukrhealth.net.

Такі дані були представлені вченими в рамках великого міжнародного дослідження під керівництвом Гетеборзького університету. Група дослідників на чолі з професором медицини Аннікою Розенгрен змогла пов’язати ризик серцевого нападу та інсульту з високим рівнем стресу.

У дослідженні, опублікованому в журналі JAMA Network Open, взяли участь 118 тис.осіб з 21 країни. Вік учасників становив від 35 до 70 років. Спочатку їм задавали питання про наявність стресу в минулому році.

“Стрес” визначався як нервозність, дратівливість або занепокоєння через проблеми на роботі або вдома, важкі події в житті. До таких подій відносяться розлучення, безробіття, важка втрата або серйозне захворювання члена сім’ї. Для оцінки стресу використовувалася шкала від нуля (відсутність стресу) до трьох (важке напруження).

Було виявлено, що 7,3% учасників піддавалися сильному стресу, 18,4% – помірному стресу, 29,4% – слабкому стресу і 44% – не піддавалися стресу.

Ті, хто перебував у важкому стресі, були трохи молодшими, вони частіше курили, у них частіше зустрічалося абдомінальне ожиріння і вони були вихідцями країн з високим рівнем доходів.

За пацієнтами спостерігали до березня 2021 року, середній період спостереження становив десять років. За цей час було зареєстровано майже шість тисяч серцево-судинних подій у вигляді інфаркту, інсульту або серцевої недостатності.

Після коригування відмінностей у факторах ризику між людьми з високим і низьким рівнем стресу було виявлено, що у учасників, стрес яких був високий, ризик серцево – судинних подій в тій чи іншій формі був підвищений на 22 відсотки, серцевого нападу-на 24 відсотки, а інсульту на 30 відсотків.

 

 

 

 

Back to top button