Цікаве

Вчені повідомили, чому ссавці мають великий мозок

Міжнародна група вчених проаналізувала, як змінився головний мозок ссавців за сто п’ятдесят мільйонів років, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Були проаналізовані дані майже півтори тисячі видів тварин, включаючи вимерлих. Причому, замість показників маси мозкової речовини, вчені взяли дані про внутрішній обсязі черепа. Для вимерлих тварин використовувалися викопні останки, в тому числі скам’янілі. Серед них вмістилище мозку древнього кита і одна з найдавніших черепних коробок мавпи.

З’ясувалося, що представники тваринного світу з найбільш значними по відношенню до тіла розмірами мозку прийшли до таких показників різними способами. Наприклад, зі збільшенням розміру слонів збільшувався і їх мозок. У дельфінів же мозок ставав менше. У мавп відбулося збільшення різноманітності виду одночасно зі збільшенням маси тіла і мозку. При цьому, у ранніх гомінин обсяг мозку у співвідношенні з величиною тіла ставав більше.

Вчені вважають, що встановлені ними моделі розвитку мозку і тіла можуть змінити існуючу точку зору, згідно з якою величина мозку щодо розмірів тіла пов’язана з рівнем інтелектуального розвитку.

 

 

 

 

 

Back to top button