Цікаве

Вчені пов’язали рівень ожиріння політиків з корупцією: дивіться, хто став лауреатом «Шнобелівської» премії

9 вересня у Гарварді назвали імена переможців 31 щорічної «Шнобелівської» премії. Лауреатами премії стали вчені з 24 країн у 10 категоріях, повідомляє 1News.

«Кожен переможець зробив те, що змушує людей сміятися, а потім думати», – зазначають організатори.

Зокрема, один з призів отримало дослідження, в якому рівень корупції в пострадянських країнах пов’язали з ожирінням політиків.

Цьогоріч через пандемію COVID-19 церемонія відбулася онлайн, а не в традиційному будинку-театрі Сандерса Гарвардського університету.

Премію з біології отримала Сюзанна Шетц зі Швеції за аналіз варіацій муркотіння, цвірінькання, балаканини, шипіння та інших звуків. Вона також зробила порівняльний акустичний аналіз муркотіння чотирьох котів.

В номінації “екологія” переможцями стали Лейла Сатарі, Альба Гіллен, Анхела Відаль-Верду та Мануель Поркар за використання генетичного аналізу для ідентифікації різних видів бактерій, які живуть у пачках викинутої жувальної гумки, приклеєної на тротуарах у різних країнах.

Найкумеднішим винаходом в економіці стала робота вчених з 7 країн: Франції, Швеції, Австралії, Австрії, Чехії та Великобританії на чолі з Павлом Блаватським. Вони виявили, що показником рівня корупції в пострадянських країнах є ожиріння місцевих політиків.

«Середній розрахований індекс маси тіла міністрів Кабінету Міністрів (в країнах СНД – ред. 1News) у значній мірі корелює із загальноприйнятими показниками. Цей результат свідчить про те, що фізичні характеристики політиків, такі як їх індекс маси тіла, можуть бути використані як проксі-змінні для політичної корупції, коли останні недоступні, наприклад, на дуже локальному рівні», – говориться у дослідженні.

Премію за медицину отримали вчені з Німеччини, Туреччини та Великобританії. Олкей Джем Булут, Дер Оладокун, Буркард Липперт та Ральф Хохенбергер шукали відповіді на питання – чи може секс покращити функцію носа? Винахідники довели, що оргазм полегшує носове дихання так само, як і ліки проти набряків.

Приз миру дістався Ітану Бесерісу, Стівену Нелівею та Девіду Кер’єру з США. Вони перевіряли таку гіпотезу: чоловіча борода виникла в результаті еволюції, щоб захищати від ударів по обличчю.

У сфері кінетики перемогло дослідження Хісасі Муракамі, Клаудіо Фелісіані, Юта Нісіями та Кацухіро Нісінара на тему: чому пішоходи інколи стикаються з іншими пішоходами?

Премію з ентомології отримало дослідження про новий метод боротьби з тарганами на підводних човнах. Його авторами стали Джон Малренан молодший, Роджер Гротаус, Чарльз Хаммонд та Джей Лемдін.

В номінації “транспортування” перемогло дослідження про те, як краще транспортувати носорога. Вчені з країн Африки, Латинської Америки, США та Великобританії вирішили, що краще це робити повітрям до гори низом.

Шнобелівська премія – це пародія на відому міжнародну нагороду Нобелівська премія. Її заснувала редакція гумористичного наукового журналу Аnnals of Improbable Research.

Нагадаємо, в минулому році Шнобелівську премію отримали українські фізик та метематик Іван Максимов та Андрій Потоцький за дослідження поведінки тіла черв’яків під впливом вібрації.

За матеріалами Української правди. Життя

Back to top button