Цікаве

Вчені попереджають, що незабаром в Арктиці замість снігу йтимуть дощі

Різке зрушення клімату може статися набагато швидше, ніж передбачалося, пише 1news з посиланням на zn.ua.

Вчені провели дослідження, яке показало, що незабаром дощі замінять снігопади в якості найпоширенішого виду опадів Арктики. Відбудеться це через зміни клімату та нагрівання північного полярного регіону нашої планети.

Сьогодні в Арктиці випадає більше снігу, ніж дощу. Але до кінця століття ці опади поміняються місцями: над морями та сушею регіону випадатиме набагато більше дощів, ніж снігопадів.

Це станеться при підвищенні середньої температури на три градуси за Цельсієм. Якщо угоди, укладені на недавньому саміті Cop26, досягнуть своєї мети, підвищення температури вдасться стримати в межах 2,4 градуса Цельсія. Але навіть при зростанні температури на 1,5-2 градуси за Цельсієм, у Гренландії та Північному морі йтиме більше дощів, ніж снігопадів.

Вчені використали новітні кліматичні моделі, які показали, що заміна снігу дощем відбудеться на десятиліття раніше, ніж передбачалося. Осінь стане сезоном із найбільш різкими кліматичними змінами. Так, якщо викиди вуглекислого газу не скоротяться, у центральній Арктиці восени випадатиме більше дощів, ніж снігу, вже у 2060-2070 роках, а не до 2090, як вважалося раніше.

За словами дослідників, наслідки таких змін будуть «серйозними» – від прискорення глобального потепління та підйому рівня моря до танення вічної мерзлоти та масового голоду північних оленів. Вчені припускають, що нагрівання Арктики може призвести до посилення екстремальних явищ, таких як урагани, повені та спека у Європі, Азії та Північній Америці.

«Те, що відбувається в Арктиці, не залишається тільки там. Ви можете думати, що Арктика далека від вашого повсякденного життя, але насправді температура там настільки підвищилася, що це вплине на південь. У центральній Арктиці, де, як здається, восени має йти сніг, ми бачимо ранній перехід до злив. Це матиме серйозні наслідки. Арктика зі стабільними снігопадами дуже важлива для всього цього регіону, а також для глобального клімату, оскільки відбиває багато сонячного світла», – заявила Мішель Маккрістал з Манітобського університету в Канаді.

“Нові моделі не можуть бути більш ясними: якщо не зупинити потепління в майбутньому Арктика стане вологішою, моря, колись вкриті льодом, відкриються, сніг стане дощем”, – заявив один з авторів нового дослідження Джеймс Скрін з Університету Ексетера.

Вчені вже давно попереджають про те, що в майбутньому кількість опадів в Арктиці збільшиться через те, що все більше води випаровується з тепліших і вільніших від льоду морях. Але нове дослідження показало, що до 2100 року тут випадатиме більше дощів, ніж снігу.

Сніг важливий для появи морського льоду взимку, тому менша кількість снігу означає меншу кількість льоду та більшу кількість тепла, що поглинається відкритими морями. Дослідження показують, що в Гренландії збільшується кількість злив, що прискорює сповзання льодовиків в океан і, як наслідок, призводить до підвищення рівня моря, що загрожує багатьом прибережним районам.

Більшість землі в Арктиці – це тундра, вкрита вічною мерзлотою, але збільшення кількості дощів змінить це.

“Ви заливаєте землю теплою водою, яка може розтопити вічну мерзлоту, що стане великою проблемою, оскільки, як ми знаємо, вона є потужним поглиначем вуглецю та метану”, – заявила Маккристал.

Все це призведе до танення важливих крижаних доріг, повеней та загрожує голодом місцевим тваринам. Коли дощ випадає сніг і замерзає, вони можуть харчуватися. Постраждати можуть популяції північних оленів та вівцебиків, які не зможуть дістатися трави.

 

 

 

 

Back to top button