Цікаве

Вчені почали за допомогою віртуальної реальності лікували апатію в літніх людей

Вчені Університету Південної Австралії знайшли незвичайний спосіб боротьби з апатією в будинках для людей похилого віку, повідомляє 1NEWS з посиланням на portaltele.com.ua.

В якості нового інструменту боротьби з цим виступає технологія віртуальної реальності.

Відзначається, що апатія є широко поширеним явищем в будинках для людей похилого віку. Небезпека апатії полягає в тому, що вона прискорює зниження когнітивних функцій. Крім іншого, вона погіршує якість життя і в три рази збільшує ймовірність ранньої смерті в порівнянні з людьми, які не страждають від цього стану.

Один з авторів дослідження Джим Саредакіс опитав 17 мешканців будинку престарілих Helping Hand про їх життєвий досвід, фокусуючи увагу саме на позитивних моментах. Згодом він адаптував віртуальну реальність під кожного опитаного. Так, літні люди дивилися 360-градусні відео на VR-гаджеті, згадуючи про колишні часи, улюблені місця та інший позитивний досвід.

Дослідники відзначили різноманітні емоції учасників, аж до сліз щастя, і всі вони були позитивними. Фахівці звернули увагу і на поліпшення в швидкості мови, що є ключовим індикатором апатії. Крім іншого після такої терапії учасники запам’ятовували набагато більше слів, що до цього.

“Той факт, що люди з найвищим рівнем апатії продемонстрували найбільше поліпшень, говорить нам, що віртуальна реальність може допомогти поліпшити життя літніх людей в установах по догляду за людьми похилого віку“, – уклав Саредакіс.

 

 

 

 

 

Back to top button