Цікаве

Вчені перетворили тіло людини в батарейку для живлення гаджетів

Китайські дослідники навчилися генерувати енергію завдяки теплу людського тіла, повідомляє 1NEWS з посиланням на bizua.org.

Головне, що вони вже створили реальний пристрій у вигляді невеликого браслета, наочно демонструє роботу технології.

Перший прототип носимого гнучкого пристрою вже пройшов випробування, підтвердивши ефективність на практиці. Гаджет являє собою термоелектричний генератор (тег), що використовує різницю в температурах для вироблення енергії. У цьому випадку мова йде про людське тіло і більш прохолодною навколишньому середовищу.

Вчені відзначають, що традиційні генератори використовують рух для виробництва енергії, в той час як тег здатний генерувати електрику в пасивному режимі. Одна з проблем, що стоять на шляху реалізації проекту, — деформація гнучких датчиків під час згинання. Як показали дослідження, новий прилад витримав 10 000 повторних вигинів без значних візуальних пошкоджень і втрати робочих характеристик.

Складнощі з масовим виробництвом також можуть виникнути через необхідність використання рідкометального вісмуту, але дослідники планують знизити його частку за рахунок магнію. Пристрій отримав розмір приблизно 11,5 см в довжину і близько 3 см в ширину. Розміщене на зап’ясті людини, воно змогло запалити світлодіод.

Команда дослідників планує поліпшити конструкцію, зробивши її більш ефективною, а в майбутньому налагодити масове виробництво.

 

 

Back to top button