Цікаве

Вчені наблизилися до розгадки секрету ракових пухлин

Клітини для отримання енергії у вигляді молекул АТФ споживають глюкозу і в ході гліколізу переробляють її в піруват, який, в свою чергу, окислюється в мітохондріях, пише 1NEWS з посиланням на greenpost.ua.

Вчені пояснили таємничий ефект Варбурга, який спостерігається у більшості ракових клітин і полягає в тому, що вони виробляють енергію не так, як звичайні здорові клітини. Це явище намагалися зрозуміти протягом ста років, проте жодна з гіпотез до цих пір не була визнана здатною до життя.

Клітини для отримання енергії у вигляді молекул АТФ споживають глюкозу і в ході гліколізу переробляють її в піруват, який, в свою чергу, окислюється в мітохондріях – енерговиробних клітинних органелах. Однак ракові клітини використовують більш інтенсивний і швидкий різновид гліколізу, ферментуючи глюкозу в молочну кислоту. Передбачалося, що це відбувається через дефектні мітохондрії, проте пізніше з’ясувалося, що ці органели у ракових клітин функціонують нормально.

Група дослідників з онкологічного центру Слоуна-Кеттерінг в США виявила зв’язок між ефектом Варбурга і ферментом кінази PI3 (фосфоінозитидів-3-кіназа).

Ця молекула грає ключову роль в так званому сигнальному шляху PI3K / AKT / mTOR, що регулює зростання і розмноження клітин, їх метаболізм і уникнення програмованої клітинної смерті. Коли клітини переходять на метаболізм Варбурга, активність кінази збільшується, що, в свою чергу, дає клітинам можливість швидко ділитися.

Команда фахівців вивчила імунні клітини, які теж покладаються на незвичайну форму метаболізму. Коли в організм проникає інфекція, T-клітини задіюють ефект Варбурга, щоб швидко ділитися.

На думку вчених, подібний механізм задіюється і в ракових клітинах, які таким чином забезпечують собі безперервне зростання і ділення. Результати дослідження вказують на можливість боротьби з пухлинами через блокування LDHA.

Тим часом нутриціолог пояснює, звідки беруться доброякісні пухлини, вузли, кісти. Річ у тім, що щитовидна залоза – «диригент» усієї ендокринної системи, вона відповідає за обмін речовин, і вона має тримати рівень гормонів, говорить лікар. Коли бракує харчування, щитовидній залозі нема з чого виробляти гормони. Вона починає вирощувати нові клітини, щоб вони допомогли їй виконати це завдання. Але ці клітини також не справляються і гинуть. Таким чином утворюються ущільнення, вузли. Частину організм ховає під оболонку, вони розплавляються, виходить кіста. У таких випадках лікарі говорять: «У вас передрак, давайте виріжемо».

 

 

 

 

Back to top button