Цікаве

Вчені: Через 250 млн років материки об’єднаються, а життя буде під загрозою

Вчені: Через 250 млн років материки об єднаються, а життя буде під загрозою

Фото: nature.com
Такий вигляд, за прогнозами, матиме об’єднаний континент

Через вулканічну активність на переважній частині суперконтиненту температура сягатиме понад 40°C. В таких умовах не виживе переважна більшість ссавців.

Через 250 мільйонів років усі континенти планети об’єднаються, і при цьому до 92% території Землі стане непридатною для життя ссавців. Про це повідомляє Nature із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Nature Geoscience.

Так, вчені прогнозують, що протягом наступних 250 мільйонів років усі континенти планети об’єднаються в один – Пангею Ультіму. Це призведе до активізації вулканів та підвищення рівня вуглекислого газу.

Зараз Земля перебуває у середині циклів суперконтинентів – інтервалу часу між об’єднанням усієї суші. Останній суперконтинент Пангея розпався близько 200 мільйонів років тому.

Вчені вважають, що наступний, Пангея Ультіма, утвориться на екваторі через 250 мільйонів років. Це відбудеться, коли зменшиться Атлантичний океан та об’єднаний афро-євразійський континент зіштовхнеться із Північною та Південною Америками.

Науковці під керівництвом Александра Фарнсворта з Бристольського університету (Велика Британія) змоделювали клімат майбутнього суперконтиненту.

Передбачається, що вулканічна активність “нагріє” планету. На переважній частині суперконтиненту температура сягатиме понад 40°C.

Регіони в центрі Пангеї Ультіми перетворяться на пустелі. В таких умовах не виживе переважна більшість ссавців.

 

За найгіршого сценарію, лише 8% суші буде придатною для їхнього життя. Зараз така частина складає 66%.

“Це не лише для ссавців. Це може бути як для рослинного, так і для інших видів життя. Що з цього вийде, залишається здогадуватися”, – каже Александр Фарнсворт.

Він додав, що в інших випадках масового вимирання є тенденція до домінування нового виду.

Раніше повідомлялося, що до 2100 року клімат на 50% Землі може істотно змінитися.

Нагадаємо, танення льодовикового щита Гренландії підвищило рівень світового океану на 1,2 сантиметри. Такого показника було досягнуто за останні 20 років.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button