Цікаве

В Єгипті знайдено 2600-річну плиту з клинописним текстом

Стела з піщанику, знайдена поблизу Ісмаїлії під час сільськогосподарських робіт, належить до періоду правління фараона Апрія, передає 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Готуючи свою ділянку до чергового сезону, фермер з району Ісмаїлії на північному сході Єгипту випадково натрапив на дивний камінь, що стирчить із землі. Знахідка виявилася прикордонним стовпом-плитою заввишки 2,3 метра, — повідомляє Міністерство туризму і старожитностей Єгипту.

Статуя фараона Апрія, Лувр. Фото: Benutzer: Daniel FR. Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Подібні стели фараон, що правив Єгиптом між 589 і 570 рр. до н.е., споруджував під час своїх військових походів на схід, — зазначив глава Департаменту старожитностей Єгипту. У верхній частині стели вчені ідентифікували зображення крилатого сонячного диска, пов’язаного з божеством Ра, і символ Апрія, відомого також під ім’ям Хааібра Уахібра (тобто «Вічна радість в серце Ра»). Крім того, на плиті збереглися 15 рядків ієрогліфічного письма, що пояснюють мету військової експансії, розпочатої володарем.

Апрій був фараоном XXVI династії, але при його правлінні благополуччя країни похитнулося. В цей час Єгипет став швидко гелленізуватися, фараон роздавав щедрі подарунки грецьким храмам, що викликало невдоволення багатьох єгиптян. Однією з ознак кризи став заколот в Асуані.

Фрагмент статуї Амасіса. Старий музей. Берлін. Фото: Ben Pirard

Коли в Кіренаїці почалися зіткнення між лівійським населенням і вихідцями з Греції, Апрій, побоюючись протистояння з грецькими найманцями, що складали значну частину його армії, послав на придушення заворушень військо з одних єгиптян.

На чолі її знаходився досвідчений воєначальник Амасіс, що став народним кумиром. На цьому тлі поширювалися чутки, що фараон навмисно послав єгипетських солдатів на вірну смерть, що посилило підтримку Амасіса, який, за словами Геродота, був проголошений новим єгипетським фараоном. В ході раптової громадянської війни в 570 році до н.е. фараона полонили і доставили в місто Саїс — резиденцію Амасіса. За свідченням того ж Геродота, тут новий правитель «віддав Апрія єгиптянам, які задушили його своїми руками».

Загальний вигляд виявленої в поле плити. Фото: Міністерство туризму і старожитностей Єгипту

Навряд чи знайдена стела проллє світло на ці події, але артефакт вже переданий в Музей археології Ісмаїлії для майбутніх досліджень.

 

 

 

Back to top button