Цікаве

В Єгипті археологи знайшли сувій “Книги мертвих”

Археологи з міністерства старожитностей Єгипту і Центру єгиптології Захі Хавасса в Олександрійській бібліотеці виявили в стародавньому єгипетському некрополі Саккари біля піраміди похоронний храм із сувоєм “Книги мертвих” та іншими предметами, пише 1NEWS з посиланням на Апостроф.

Найбільш дивною знахідкою вважається папірус, довжиною 4 метри. На ньому написана Глава 17 “Книги мертвих” (рукопис, який стародавні єгиптяни використовували для допомоги померлим в загробному житті). На ньому написано ім’я власника папірусу Пухаф. Те ж ім’я було також знайдено на одному з дерев’яних домовин і на чотирьох фігурках, призначених для служіння померлим в загробному житті.

Також всередині поховань група археологів виявила стелу, що належала людині на ім’я Хаптах, якого ідентифікували як наглядача військової колісниці фараона, і його дружині Мвтемвії. У верхній частині стели зображена пара, що віддає данину поваги Осирису, єгипетському богу підземного світу. А в нижній частині зображена пара, що сидить на стільцях з шістьма дітьми перед ними. Їх три дочки зображені сидячи, вони нюхають квіти лотоса, а троє їхніх синів стоять.

Інші знахідки біля піраміди включали бронзову сокиру, настільні ігри, статуї Осириса і кілька мумій, в тому числі мумію жінки, яка, мабуть, страждала сімейною середземноморською лихоманкою, генетичним захворюванням, що викликає повторювану лихоманку і запалення живота, суглобів і легень.

 

 

 

 

Back to top button