Цікаве

В Японії планують замінити пестициди на трояндову олію

В Японії планують замінити пестициди на трояндову олію

Фото: pixabay.com
Троянда

Дослідження пропонує практичний підхід до поліпшення методів органічного землеробства та заохочує використання екологічно чистих і стійких способів захисту рослин.

Дослідники з Токійського наукового університету провели експеримент під керівництвом професора Генітіро Арімура, оцінивши ефективність 11 ефірних олій в активації захисних реакцій томатів як альтернативу пестицидам. Дослідження опубліковане в Журналі сільськогосподарської та харчової хімії.

Воно показало, що ефірний екстракт троянди (REO) підвищує стійкість рослин до комах-шкідників.

Рослини томату, оброблені REO, мали менше пошкодження листя, спричинене личинками молі та кліщами-шкідниками. Польові випробування також підтвердили ефективність REO, знижуючи рівень пошкодження томатів шкідниками на 45,5% порівняно з контрольною групою.

Професор Арімура зазначає, що REO містить β-цитронелол, відомий як репелент від комах, що посилює його ефективність. Ба більше, REO приваблює хижаків кліщів, що забезпечує додатковий захист рослин.

“Це дослідження пропонує практичний підхід до поліпшення методів органічного землеробства та заохочує використання екологічно чистих і стійких способів захисту рослин. Наукові висновки можуть стати підґрунтям для розроблення нових систем органічного землеробства та сприяти появі ефективних і натуральних пестицидів. З урахуванням зростаючого інтересу до екологічно чистих методів у сільському господарстві, дослідження професора Арімури та його команди відкриває нові перспективи для розвитку безпечніших і стійкіших підходів до захисту рослин, сприяючи збереженню біорізноманіття та здоров’ю довкілля”, – кажуть експерти.

Нагадаємо, раніше вчені заявили, що пестициди погіршують розумові здібності бджіл.

Британське дослідження: 98% свіжих продуктів містять пестициди

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button