Цікаве

В Україну вперше за 300 років привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика

Оригінал документу можна буде побачити влітку, потім він повернеться до Швеції

Швеція тимчасово передасть Україні оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика 1710 року для експонування до 30-ї річниці незалежності України у “Софії Київській”.

Про це повідомили міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Facebook та міністр культури Олександр Ткаченко у Telegram, – інформує 1NEWS.

“Я обіцяв сюрприз і тепер це вже не секрет: вперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до Української держави. Ми повертаємо Україні Україну. Присутність оригіналу Конституції вже у незалежній державі – це ще один крок відновлення нашої історичної тяглості від часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки і донині. Це були вкрай складні переговори, нам пропонували копію, але ми хотіли лише оригінал, який ніколи не був в Україні. І тому я особливо вдячний Швеції за вияв справжньої солідарності з Україною та взаємної готовності надалі розвивати тисячолітні зв’язки між нашими народами. Конституція Орлика буде не єдиним шведським експонатом – Лінчопінгська міська бібліотека погодилась надати для тимчасового експонування в Україні Гетьманську булаву, яка, за легендою, після Гетьмана Івана Мазепи належала Гетьману Пилипу Орлику. Я також вдячний бібліотеці за це рішення”, – розповів Кулеба.

Міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що заповідник “Софія Київська” прийме Конституцію Орлика та забезпечить доступ усім охочим. Оригінал документу можна буде побачити влітку, потім він повернеться до Швеції.

За словами Ткаченка, “це вкрай важливий міжнародний жест для України, адже історія – частина нашої ідентичності і культури”.

Back to top button