Цікаве

В Україні виявили 8 приватних військових компаній – ЗМІ

Вони проводять стрілецьку підготовку з легальних видів зброї

В Україні функціонує приблизно 8 приватних військових компаній.

Про це йдеться в матеріалі “РБК-Україна”, – інформує 1NEWS.

Про кількість компаній видання заявило з посиланням на дані джерел на ринку ПВК. У правоохоронних органах цю інформацію журналістам не підтвердили, зазначивши, що їхню кількість перебільшено.

“Як тільки з’являються незаконні воєнізовані формування, як у випадку з [колишнім народним депутатом Семеном] Семенченком, вони потрапляють у поле зору спецслужб. Ми говоримо про підготовку “спеців” для участі в бойових операціях, торгівлі зброєю і т.д. Це все незаконно. Тоді як охоронні фірми, які називають себе ПВК, навіть не можуть використовувати зброю, окрім гладкоствольної. Вони дещо перебільшують свою вагу”, – зазначив правоохоронець.

За його словами, у силових відомствах не виступають проти легалізації ПВК як бізнесу.

“У будь-якому випадку, силові органи не хочуть втратити, грубо кажучи, монополію на насильство. Для нашої країни це може мати вкрай негативні наслідки”, – повідомило джерело.

У розслідуванні “РБК-Україна” зазначено, що легко знайти інформацію про кілька ПВК. Серед них – “Омега” (Omega Consulting Group) і UPMC ().

В Україні давно діють приватні військові компанії, про це 25 січня заявив колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко. Вони проводять стрілецьку підготовку з легальних видів зброї.

“Ширша форма діяльності, та ж сама участь у військових операціях, згідно з Кримінальним кодексом, заборонена. Це кваліфікується як найманство”, – сказав він.

Back to top button