Цікаве

В Україні подорожчала різдвяна кутя

У порівнянні з січнем 2020 року, вартість куті зросла майже на 15%, коштом подорожчання практично усіх інгредієнтів святкової страви

Перед Різдвом Христовим фахівці ГС “Економічний дискусійний клуб” перевірили вартість інгредієнтів традиційної святкової куті.

Про це розповідає 1NEWS.

Відомо, що в розрахунку на одну сім’ю кутя господаркам буде коштувати 95 гривень, або близько 16 гривень за порцію в 250 грамів.

«Оскільки інгредієнти для приготування куті та узвару не належать до товарів, цінові тенденції на які підлягають моніторингу, тому їх вартість розрахована, виходячи з цін, за якими реалізовувалася відповідна продукція на сільськогосподарських ринках у Києві на початку січня 2021», – повідомили експерти.

У порівнянні з січнем 2020 року, вартість куті зросла майже на 15%, коштом подорожчання практично усіх інгредієнтів блюда.

Крім того, в ГС «Економічний дискусійний клуб» порахували також вартість узвару. Без додавання цукру цей напій буде коштувати 28 гривень. На зростання цього індексу вплинуло збільшення цін на сухофрукти з груш і яблук.

«Як свідчать статистичні дані, темпи зростання споживчих цін на більшість соціально значущих продовольчих товарів у 2020 році були повільними, ніж роком раніше. Проте подорожчання торкнулося більшості продуктів харчування, які складають основу споживчого кошика українців. Правда виняток склали традиційні овочі і картопля, які є помітно дешевше, ніж роком раніше », – додали фінансисти.

Інфографіка ГС «Економічний дискусійний клуб»

Джерело: Економічний дискусійний клуб

Back to top button