Цікаве

В Україні 100 тисяч ВІЛ-інфікованих не знають про свій статус

За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України на початок 2018 року в Україні мешкало 244 000 людей з ВІЛ усіх вікових категорій, а на обліку у медичних закладах перебувало 141 371 ВІЛ–позитивних українців. За даними Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД, понад 100 тис. ВІЛ-інфікованих в Україні ще не знають про свій діагноз. Однією з найголовніших проблем є недостатні обсяги тестування, розповідає 1News.

Понад 260 тисяч українців пройдуть тест на ВІЛ у 2019 році в рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)HealthLink: “Прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІД в Україні”.

“Раннє виявлення хвороби та забезпечення можливостей для лікування як і раніше є першочерговим кроком у справі зупинення епідемії”, – зазначила у своєму вступному слові Директор Регіональної місії USAID в Україні та Білорусі Сюзан Фрітц.

“Це є одним із основних завдань HealthLink – проекту вартістю 22 млн. дол. США, розрахованого на наступні п’ять років, про початок діяльності якого ми оголошуємо сьогодні. Цей проект стане доповненням та зробить свій внесок до ширшого спектру заходів Уряду США з надання допомоги країнам світу, мета якої – підвищити частку тих ЛЖВ, які своєчасно отримують послуги з лікування та піклування”.

В рамках проекта, тестирование на ВИЧ и социальное сопровождение доступны для всех украинцев, но особое внимание уделяется половым партнерам людей живущих с ВИЧ, и представителям группы риска. Активности в проекте направлены на улучшение доступа к качественным услугам по профилактике и лечению, а также преодоление стигмы и дискриминации людей, живущих с ВИЧ, со стороны медицинских работников.

За словами Голови правління БО “100% Життя” Дмитра Шерембея, “Філософія проекту HealthLink закладена в його назві – це проект, який пов’язує людей з життям. Винятковість проекту в тому, що він органічно лягає в медичну реформу, запускає нову модель допомоги пацієнтам, змінюючи при цьому роль самих лікарів у боротьбі з епідемією ВІЛ в Україні. Тепер через сімейних лікарів та лікарів стаціонарів можна буде пройти тестування на ВІЛ за допомогою експрес-тесту. Тобто, людині не лише запропонують пройти тест на ВІЛ, але й “доведуть за руку” до лікування”.

HealthLink – це п’ятирічний проект USAID, який працюватиме протягом 2017-2022 років у тих регіонах України, що мають найвищі показники розповсюдження ВІЛ-інфекції – це Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Київська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Херсонська, Черкаська, Чернігівська області та місто Київ.

Джерело: Обозреватель

Back to top button