Цікаве

В США продають найстаріше віскі у світі

Віскі розливали у пляшки торговці Evans & Ragland із 1860-х по 1870-і роки

На аукціон у США виставили пляшку унікального й найстарішого віскі в світі.

Вуглецевий аналіз показав, що благородний напій був дистильований в період між Війною за незалежність (1775-1783 рр.) і Повстанням через віскі (1791 р.), але розлитий у пляшки через десятиліття, – інформує 1NEWS.

Віскі розливали у пляшки торговці Evans & Ragland із 1860-х по 1870-і роки. І три пляшки під час візиту в штат Джорджія придбав знаменитий американський підприємець, фінансист і банкір Джон Пірпонт Морган, який наприкінці XIX століття контролював будівництво залізниць, брав участь у створенні найбільшої сталеливарної компанії US Steel, електротехнічної фірми “Дженерал електрик”, фінансував пасажирські перевезення в Атлантиці та давав гроші на експерименти Ніколі Теслі.

Також він збирав твори мистецтва, які після його смерті були передані Музею Метрополітен, і колекціонував дорогоцінні камені. Причому досить успішно. Після його смерті колекція відійшла Американському музею природної історії в Нью-Йорку.

Після смерті батька, Джек Пірпонт Морган подарував пляшки безцінного віскі Old Ingledew сестрам Гаррі Трумена та Франкліна Делано Рузвельта.

Етикетка на пляшці вказує на те, що пляшка зберігалася в особистих підвалах Джона Моргана й, імовірно, була розлита до 1865 року. Гравірування на пляшці Old Ingledew показує, що вона була розлита командою Evans & Ragland у Ла-Гранже, штат Джорджія.

Згідно з дослідженнями працівниками аукціонного дому Скіннера, Evans & Ragland були бакалійники і торговці в період із 1860-х по 1870-і роки, і дизайн пляшки відповідає тому часу.

Для вживання віскі, скоріше за все, непридатне. Віскі в пляшках зберігається не більше 10 років. Однак, як історична реліквія і цінний артефакт, пляшка з найстарішим віскі вже привернула увагу колекціонерів.

Її оцінюють в 40 тисяч доларів, однак аукціонний дім розраховує на ажіотаж і зростання ціни під час торгів.

Повстання через віскі, або як його ще називають “Повстання віскі”, під час якого було дистильоване найстаріше віскі в світі, почалося в 1791 році за президента Джорджа Вашингтона.

Повстання підняли фермери, які не хотіли платити новий податок на алкоголь, який частиною програми міністра фінансів Олександра Гамільтона з виплати внутрішнього боргу. Фермери звикли переганяти надлишки зерна в алкоголь і сприйняли новий податок, як наступ на їхні громадянські права.

Майже півтисячі людей напали на будинок податкового інспектора Джона Невілла в Пенсільванії, а коли він застрелив одного з мітингувальників, то спалили будинок дотла. Власне Невілла взяли в полон, однак йому вдалося втекти. Ще одного податківця — Роберта Джонсона, облили смолою і обваляти в пір’ї.

Повстання закінчилося, коли Вашингтон відправив у штат 15 тисяч озброєних ополченців. Власне податок був скасований після того, як Республіканська партія Томаса Джефферсона, що протистояла Федералістській партії Олександра Гамільтона, прийшла до влади в 1800 році.

Джерело: Фокус

Back to top button