Цікаве

В Сербії відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку (ФОТО й ВІДЕО)

Пам'ятник подарувало українське місто Львів

В Новому Саді, другому за величиною місті в Сербії, відкрили памʼятник видатному українському поету Тарасу Шевченку, який подарувало українське місто Львів.

Памʼятник встановили в університетському кварталі, неподалік берега Дунаю, – інформує 1NEWS.

На відкритті відбулася молитва з участю представників духовенства.

Автором памʼятника, який відкрили посол України в Республіці Сербія Олександр Александрович і мер Нового Сада Мілош Вучевич, є український скульптор Володимир Цісарик.

На постаменті українською й сербською мовами викарбовані Шевченкові слова з поеми «Єретик»: «Щоб усі словʼяни стали добрими братами і синами сонця правди».

Посол України у зверненні до жителів Нового Сада й русинсько-української громади зазначив, що спорудження памʼятника реалізоване за сприяння мерів двох міст та за підтримки президентів України й Сербії.

Він нагадав, що Львів та Нові Сад стали містами-побратимами в другій половині девʼяностих років минулого століття й висловив упевненість, що відкриття памʼятника стане поштовхом для розширення співробітництва й дружніх відносин. Посол Александрович сказав, що твори Шевченка стали перекладати сербською мовою ще в шістдесяті роки ХІХ століття, та що їх перекладають й друкують і в наш час.

Делегація зі Львова не змогла прибути до Сербії через обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19.

Мер Львова Андрій Садовий у листі до мера Нового Сада наголосив, що постать українського поета й пророка на постаменті в цьому сербському місті стає ще одним символом, що повʼязує два міста. Звʼязки між ними мають глибокі корені, оскільки вони понад сто років перебували в складі однієї держави – Австро-Угорщини.

Мер Нового Сада Мілош Вучевич сказав, що памʼятник українського поета стає важливим місцем на культурній карті Нового Сада. Він нагадав, що в місті є вулиця Шевченка, та що у Львові є вулиця імені сербського етнографа й реформатора сербської мови Вука Караджича. Вучевич заявив про готовність сербського міста подарувати Львову памʼятник Караджича.

Бʼюст Тараса Шевченка привезли з України й поставили на постамент ще в листопаді 2020 року.

Делегація зі Львова не змогла прибути до Сербії через обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19

Офіційне відкриття кілька разів відкладали через заборону масових зібрань. На відкритті пам’ятника була обмежена кількість учасників – громадських й культурних діячів, письменників, працівників освіти, свещенників.

Як відомо, відкриття пам’ятника відбулося наступного дня після публікації ЗМІ про те, що бюст українського поету вже 3 місяці стоїть в центрі Нового Саду невідкритий. Місцева влада Нового Саду посилалася на неможливість проведення заходів через протиепідемічні обмеження, тоді як радикальні сербські партії вимагали взагалі відмінити відкриття бюсту, який подарувало місто, «відоме як центр націоналістів», щоб не сваритися із Росією.

Наразі існує 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку, з них 128 – у 42 країнах світу.

Джерело: Радіо Свобода/Посольство України в Сербії

Back to top button