Цікаве

В Росії випустили збірку пісень до дня народження поета Мандельштама: перша пісня виконана українською мовою

14 січня 2021 року минає 130 років від дня народження поета та одного з найвидатніших митців-модерністів 20 століття Осипа Мандельштама. До цієї дати виходить збірка «Збережи мою мову назавжди» («Сохрани мою речь навсегда» в оригіналі), на якій пісні на вірші Мандельштама виконують відомі сучасні музиканти, пише Медуза.

Зазначається, що в проекті взяли участь лідер гурту «Мумій Троль» Ілля Лагутенко, Леонід Агутін, Оксімірон, Noize MC, групи Shortparis, Tequilajazzz, IOWA, «Курара», «Сансара», «Порнофільми», Mgzavrebi, Аліна Орлова, Біллі Новик та інші.

Ініціатором триб’юту виступив режисер Рома Ліберов, який раніше зняв однойменний фільм-посвяту Мандельштаму.

Додається, що на кожну з 21 пісні триб’юту вийде кліп – відео виходитимуть раз на тиждень, починаючи з 14 січня.

Також всі учасники збірки планують виступити на великому концерті в Москві (але після закінчення обмежень, пов’язаних з пандемією).

«Збережи мою мову назавжди» – це не означає законсервуй її, залиш в підручнику, назви класиком, постав пам’ятник і засери голубами. Це тупикова гілка. Так звана класика, так зване збереження мови – воно тим і добре, що завжди звучить, як ніби це сьогоднішній день. Звучить, як ніби це звучало сто років тому і буде звучати через сто років. Я знаю, що у проекту знайдеться достатньо хейтерів, ми це все вже проходили, і мене все це абсолютно не хвилює. Я-то знаю, навіщо цей проект і чому він повинен бути в цьому світі. Чому ми собі це дозволили ?! Так від великої любові! Коли б сам Мандельштам – а для мене тільки він і важливий – почув ці пісні, він би реготав до сліз. І, мені здається, був би цим щасливий сам», – прокоментував Рома Ліберов.

Журналісти 1News прослухали збірку і виявили, що першим треком на ній є пісня української співачки Аліни Паш. Пісня має назву «Среди лесов унылых и заброшенных», однак виконана вона українською мовою в етнічному стилі, притаманому співачці.

У проекті також взяв участь гурт Mgzavrebi. Вони виконують пісню на вірш Мандельштама грузинською мовою.

Back to top button