Цікаве

В озері на Ямалі виявили останки мамонта

На Ямалі вчені виконали первинне вивчення кісток мамонтів, які змогли виявити в озері Печевалавато в двадцяти п’яти кілометрах від села Сеяха. Виявили останки місцеві жителі, інформує 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

На місце приїхали археологи та інші експерти. На думку дослідників, останки мамонта належали дорослій особини. Всього на поверхню з глибин озера вдалося дістати нижні щелепи, частина черепа, фрагмент кінцівки з сухожиллями і ряд ребер. Додатково пізніше фахівці дістали більше десяти кісток, включаю стегнову, фаланги та інше. Все це надійде в музей, де піддасться уважного вивчення.

За словами ямальських експертів, їм належить зібрати всі знахідки, а потім обстежити ймовірне місце іншого маючого значення раритетного примірника, який зосереджений на великій глибині. У науковому центрі повідомили, що в грунті в районі розкопок базується частина великої тазової кістки, яку не вдалося витягти учасникам експедиції. Як зараз передбачається, на чималій глибині може перебувати інші деталі скелета, але для його перенесення на поверхню необхідні час і спеціальне обладнання.

Мамонти належали до сімейства слонових і мешкали в четвертинному періоді. Велика їх частина вимерла близько 14 000 років тому, і це пояснюється різними причинами, наприклад, швидкою зміною клімату або промислами мисливців. Існують і деякі інші гіпотези. Зокрема, висловлювали думки про падіння комети або масштабних епізоотій, скупчення помилок до коді генетики, але всі вони не підтримуються більшістю експертів. За мільйони років мамонти змогли пережити ряд змін клімату. За лише останні 100 000 років ці тварини пережили заледеніння і потепління.

 

 

 

 

Back to top button