Цікаве

В Одесі суд покарав злодіїв читанням книг

Суд намагався призначити обвинуваченим такі суспільно-виховні заходи, які б "крім помсти від держави ще й несли розумні людські цінності"

Суд в Одесі зобов’язав двох крадіїв читати Твена, Шевченка і Лондона, зокрема твори “Пригоди Тома Сойєра”, “Пригоди Гекльберрі Фінна”, “Біле ікло” та вірш Тараса Шевченка “Минають дні, минають ночі”.

Таке рішення Малиновський суд Одеси застосував до двох чоловіків, яких визнаних винними у крадіжці магнітол із автомобілів, – повідомляє 1News.

Своє рішення там аргументували тим, що “не вважають обвинувачених особами суспільно небезпечними, які здатні на системне вчинення правопорушень”.

І хоча обвинувачені є дорослими, за “своїм розвитком” вони фактично як діти, яким бракувало належної освіти та виховання, йдеться у рішенні.

Про це свідчать особливості мови чоловіків, вважає суд. Вони не говорять складними реченнями, мають обмежений словниковий запас, а їхня поведінка на місці крадіжки говорить про “дитячу, майже нерозумну для дорослої людини поведінку”.

Коли у суді обвинувачених запитали про їхнє навчання, обізнаність в літературі, “за допомогою якої людина стає освіченішою”, чоловіки відповіли, що не читають, а зі школи нічого не пам’ятають.

Як йдеться у рішенні, суд намагався призначити обвинуваченим такі суспільно-виховні заходи, які б “крім помсти від держави ще й несли розумні людські цінності”.

“Оскільки за думкою Достоєвського, перестати читати книги – значить перестати мислити”, суд висловив надію, що читання призначених книг стане для обвинувачених стимулом мислити та пізнавати світ без намірів нашкодити суспільству”.

Суд аргументує свій вибір літератури, цитуючи, наприклад, уривки з книжки “Пригоди Тома Сойєра” про те, що “будь-який предмет, що дістався нам ціною благородної, чесної праці, здається нам солодшим і милішим” і що “робота є те, що ми зобов`язані робити…”.

Саме завдяки таким творам, на думку суду, у людини формуються образи прекрасного. І якщо вона була позбавлена цього прекрасного в дитинстві, потрібно компенсувати їй ці знання сьогодні.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button