Цікаве

В ОАЕ знайшли скарб срібних монет часів Олександра Македонського

В Об’єднаних Арабських Еміратах місія Управління археології Шарджі при проведенні розкопок у місті Млейха виявила скарб, який експерти назвали безцінним, пише 1NEWS з посиланням на Урядовий кур’єр.

Він складається з сотень срібних монет, датованих III століттям до нашої ери.

Скарб із 409 срібних монет, датованих III століттям до нашої ери, проливає нове світло на історичну значимість міста Млейхі.

Скарб археологи знайшли ще в лютому цього року. Але тільки зараз Управління археології Шарджі офіційно оголосило про знахідку. Весь цей час монети проходили процес очищення і консервації. Скарб був захований у великій глиняній посудині.

«Коли був виявлений цей важкий (девятикілограмовий) глиняний глечик, виникла підозра, що він може містити рідкісні артефакти, – розповідає Сабах Абуд Джасім, генеральний директор Управління археології Шарджі. – Обережно відкривши посудину в лабораторії, ми виявили, що він доверху заповнений безліччю срібних монет».

Всього було знайдено 409 монет, всі вони є срібними і всі датуються III століттям до нашої ери. Ця особливість вказує відразу на кілька чинників. По-перше, вчені припустили, що всі знайдені монети були викарбувані в тому ж регіоні, де їх знайшли. Це було звичайною практикою того часу.

По-друге, монети були зібрані протягом невеликого періоду. Ймовірно, монети належати торговцю – місто Млейха було важливим центром торгівлі і комерції на Аравійському півострові. Чому скарб був заритий, можна тільки здогадуватися.

Більшість монет прикрашені зображеннями, типовими для того часу і широко поширеними. Однак кілька монет виявилися вкрай рідкісними. Вони мають дизайно який був популярним свого часу, але до наших днів дійшов у нечисленних екземплярах. Зокрема, в скарбі знайшлися монети з зображеннями Олександра Великого і грецького бога Зевса.

Додамо, що в ході минулих розкопок також були виявлені різні предмети, датовані 8000 роком до нашої ери. Вони допоможуть у вивченні історії цього регіону, висхідній до кам’яного віку.

 

 

 

 

Back to top button