Цікаве

В Ізраїлі археологи знайшли фрагменти одягу часів царів Соломона і Давида

При розкопках на півдні Ізраїлю археологи знайшли фрагменти пурпурового одягу часів біблійних царів Соломона і Давида, повідомляє 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

За словами куратора органічних знахідок Ізраїльського управління старожитностей Наама Сукеніка, вперше в історії вдалося виявити рідкісні тканини і це неймовірно важливе відкриття.

Тканини були пофарбовані пурпуровим і фіолетовим кольорами, їх направили на радіовуглецеве датування. Було встановлено, що знахідка зроблена в 1000 році до нашої ери. Якраз в цей час правили відомі біблійні монархи.

Відзначається, барвник для тканини добувався з середземноморського молюска, а саме місце виробництва розташовувалося в трьохсот милях від розкопок в долині Тимна. Він згадується в біблійному тексті, також зустрічався в єврейських і християнських контекстах.

В ті часи фіолетовий колір вважався найпрестижнішим і пофарбований ним одяг незмінно вказував на представника знаті, серед яких були священики і королі. Пурпурний відтінок не тьмяніє, але сам барвник було важко випускати, що впливало на ціну виробів. Часто він обходився дорожче золота.

 

 

 

 

Back to top button