Цікаве

В Ісландії відкрили найбільшу у світі фабрику з відкачування вуглекислого газу (ВІДЕО)

Фабрика під назвою "Орка" ("енергія" ісландською мовою) буде щороку відкачувати з атмосфери до 4 тис. тонн вуглекислого газу, що еквівалентно щорічним вихлопам приблизно 790 автомобілів

В Ісландії почав працювати найбільший у світі завод з відкачування вуглекислого газу із земної атмосфери.

Автори проєкту сподіваються, що нова технологія з часом допоможе зупинити глобальну зміну клімату, – інформує 1NEWS.

Втім, ця фабрика наразі здатна поглинути практично непомітний в світовому масштабі обсяг CO2, а деякі експерти взагалі сумніваються, що проблему потепління можна вирішити таким чином.

Фабрика під назвою “Орка” (“енергія” ісландською мовою) буде щороку відкачувати з атмосфери до 4 тис. тонн вуглекислого газу, що еквівалентно щорічним вихлопам приблизно 790 автомобілів.

Нова фабрика здатна поглинути менш як 1% щорічних викидів однієї-єдиної теплоелектростанції, яка працює на вугіллі.

Проте поява “Орки” значно збільшує наявні у світі можливості з вилучення вуглекислого газу: за даними Міжнародного енергетичного агентства, зараз працює 15 аналогічних фабрик, загальна щорічна потужність яких становить лише 9 тис. тонн.

Фабрика складається з восьми великих контейнерів, які схожі на ті, що використовують для транспортування вантажів на торговельних судах.

Контейнери обладнані фільтрами та вентиляторами, призначеними для закачування повітря і вилучення з нього вуглекислого газу.

Після вилучення CO2 змішується з водою і закачується під землю на велику глибину.

Передбачається, що з часом витягнутий з атмосфери газ перетвориться на тверду породу.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button