Цікаве

В Естонії відкрився музей заборонених книжок (ФОТО)

Організатори музею зазначають, що такі книжки зібрали в експозицію для того, щоби заохотити ширшу дискусію щодо свободи слова

В Таллінні відкрився музей-книгарню заборонених та цензурованих книжок «Banned Books».

Про це повідомляє 1NEWS.

Музей працює за адресою Munga 5 у старому місті Таллінна. У ньому зібрані не лише заборонені чи цензуровані книжки, а також ті, які підпадали під масове спалення. Організатори музею зазначають, що такі книжки зібрали в експозицію для того, щоби заохотити ширшу дискусію щодо свободи слова. Вони планують, що музей стане місцем для обміну думками та взаємодії між людьми й книжками. Для цього при музеї також організували читацький клуб та спеціальний подкаст.

«Ми намагаємось змусити людей задуматися про концепцію свободи слова та про вільний обмін думками. Це місце, де ви можете прийти й дізнатись про подібні речі. Я справді дуже сильно відчуваю, що у світі повинне бути таке місце, такий маленький куточок світу, де можна зберегти ідеї», – говорить речник музею Джозеф Данніган.

У «Banned Books» зібрано понад 100 видань, які об’єднані в різні категорії. Книги, які були заборонені, цензуровані або спалені, розділені за країнами. Зараз у музеї є книжки з Естонії, Росії, Великобританії, Китаю та США. Також є окремі секції для дитячих книжок, книжок про цензуру та книжок про книжки, які були спалені.

Зокрема у музеї зберігаються «Володар мух» Вільяма Ґолдінґа, «Оповідь служниці» Маргарет Етвуд, «Unfree Speech» Джошуа Вонга, «The Fake News Factory» Девіда Сандвіка та інші книжки.

Джерело: Читомо

Back to top button