Цікаве

В Австралії знайдено істоту, яка має понад 1300 ніг

Безоке безхребетне виявили на глибині 60 метрів у свердловині, створеній для розвідки корисних копалин, пише 1news з посиланням на lenta.ua.

Досі не було знайдено жодної багатоніжки з більш ніж 750 ногами.

Але доценту кафедри ентомології Технологічного інституту Вірджинії Полу Мареку це вдалося. Довжина безхребетного становить близько десяти сантиметрів, діаметр тулуба — один міліметр, воно має 330 сегментів тіла, вусики, дзьоб для годівлі та конусоподібну голову.

Щоб переконатися, що жодна кінцівка не була пропущена або перерахована двічі, Марек помітив кожен сегмент з 10 ніг кольором, використовуючи зображення з високою роздільною здатністю в Adobe Illustrator. «Я перерахував три рази, і це зайняло близько години», — підкреслив автор дослідження, опублікованого в журналі Scientific Reports.

Можливо, що Eumillipes, як офіційно називають багатоніжку, є дальньою родичкою попереднього рекордсмена — у каліфорнійського виду багатоніжок Illacme plenipes налічується до 750 ніг. Можливо, сотні ніжок допомагають цим істотам переміщатися через вузькі отвори у ґрунті, в якому вони живуть.

У той час як температура поверхні в Західній Австралії, де була виявлена багатоніжка, іноді перевищує 46 градусів за Цельсієм, у підземних водах, де живе ця істота, температура рідко піднімається вище 22 градусів за Цельсієм.

 

Автори дослідження зазначають, що в останні роки вчені виявили й інших невідомих раніше безхребетних, у тому числі жуків та багатоніжок у бразильських залізорудних печерах та павуків у печерах на плато Едвардс у Техасі. «Ці підземні довкілля та їх мешканці погано вивчені, попри їхнє екологічне значення для фільтрації ґрунтових вод та виявлення токсинів у навколишньому середовищі», — підкреслюють вчені.

 

 

Back to top button