Цікаве

В Австралії кенгуру наїлись трави і сп’яніли

Вчені відзначають, що схожий ефект від вживання очеретянки буде спостерігатися і в овець та великої рогатої худоби

Ветеринари з Мельбурнського університету назвали причину дивної поведінки кенгуру, приклади якої нещодавно зафіксовані у центральній частині австралійського штату Вікторія.

 

Про це повідомляє 1NEWS.

“Кенгуру, вражені токсинами, – це просто жахливо: їх голова бовтається так, наче у них зламана шия; вони перекидаються;  врізаються у загорожі та дерева … вони виглядають так, ніби п’яні”, – розповідає волонтер з Five Freedoms Animal Rescue Манфред Забінскас.

На кадрах, опублікованих раніше в мережі, і справді видно, що тварини поводяться, як п’яні. За словами фахівців, це пов’язано з тим, що сумчасті їдять траву фаляріс (відома також як очеретянка, або канаркова трава) – у цій злаковій рослині високий вміст алкалоїдів, дія яких згубна для тварин. Через вплив токсинів кенгуру втрачають орієнтацію у просторі, не можуть стрибати і навіть просто рівно стояти.

Вчені відзначають, що схожий ефект від вживання очеретянки буде спостерігатися і в овець та великої рогатої худоби. Однак нормалізації стану домашніх тварин можна досягти за рахунок введення міді в їх раціон та заміни очеретянки іншими джерелами їжі.

Натомість у диких тварин, таких як кенгуру, стан токсикозу внаслідок отруєння від вживання фалярісу вважається незворотнім.

“Найкраще, що можна зробити у цій ситуації, – це приспати їх”, – вважає Забінскас.

За його словами, цього року випадків отруєння кенгуру фалярісом набагато більше, ніж зазвичай, через високу врожайність рослини та її поширення поза звичними ареалами. Свого часу фаляріс, доволі широко розповсюджений у північній півкулі, був натуралізований в Австралії як пасовищна культура та набув популярності серед фермерів завдяки стійкості до посухи, здатності рости на солоних грунтах та наявності розлогої кореневої системи, яка може бути використана для стабілізації ярів і водотоків.

Джерело: Укрінформ

Back to top button