Цікаве

В Атлантичному океані виявили 12 нових видів тварин

Дослідники, що працюють з проектом ATLAS, виявили 12 нових видів морських істот, раніше невідомих науці, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Підводний проект здійснювався протягом п’яти років і в його рамках було проведено 45 дослідницьких експедицій, в яких взяли участь понад 80 вчених і студентів-добровольців.

Проект ATLAS було розпочато п’ять років тому і перетворився в найбільше з коли-небудь океанічних підприємств. Його місія полягала у вивченні Північної Атлантики – води, морського дна, течій і особливо істот, які там мешкають. У проекті взяли участь дослідники з 13 країн, що охоплюють широкий спектр інтересів: від фізики до хімії океану і біології. У міру того, як проект тривав, дослідники почали пильно стежити і за змінами, що відбуваються в океані.

Початкова мета команди полягала в тому, щоб нанести на карту глибокі води біля берегів Європи, США і Канади, а також області, розташовані далі в міжнародних водах. Це описувалося як «морське просторове планування».

Як виявилося, дослідники зосередили велику частину своїх зусиль на 12 конкретних місцях в глибокій частині Атлантичного океану. Велика частина досліджень проводилася з використанням підводних роботів. На додаток до 12 абсолютно нових видів, виявлених вченими, вони також виявили 35 видів, що мешкають в районах, де вони раніше не були відомі. На сьогоднішній день результатом цієї роботи стало більше сотні статей в наукових журналах, а в найближчому майбутньому їх очікується більше. При цьому дослідники заявили, що не дивлячись на довгі зусилля, про поверхню Місяця і Марса все ще відомо більше, ніж про глибокі океанах тут, на Землі.

Серед знахідок, зроблених вченими, особливо наголошується новий вид коралів – схожих на мох сидячих тварин. Вони також дізналися більше про вплив викидів парникових газів на світовий океан. Попередні дослідження показали, що крім підвищення температури через глобальне потепління, гази також збільшують кислотність океану. Дослідники з ATLAS виявили, що таке підкислення підриває основи коралових рифів і пророкують, що багато глибоководних середовища проживання зруйнуються протягом наступного століття. Вони також виявили, що течії в Атлантичному океані сповільнюються, що призводить до зміни погодних умов і подальшого порушення чутливих екосистем.

 

 

 

Back to top button