Цікаве

Українцям можуть безкоштовно встановити лічильники газу

В Україні облгази зобов’язані за власний рахунок встановити споживачам газові лічильники, оскільки вартість такої послуги вже закладена у тарифі на блакитне паливо.

Така інформація міститься у постанові Верховного суду України від 7 листопада 2018 року. Зазначається, що суд розглянув позов фізичних осіб до ПАТ “Криворіжгаз” про визнання права на забезпечення і встановлення споживачам індивідуальних газових лічильників у квартирах за рахунок облгазу, передає 1News.

Вони також просили визнати, що пропозиція “Криворіжгазу” про встановлення загального вузла обліку природного газу та зняття показань за допомогою укладання відповідного договору суперечить вимогам законодавства.

“Обов’язок встановити населенню індивідуальні прилади обліку природного газу, що дозволяють визначати обсяги споживання газу кожним окремим споживачем, покладений на газорозподільні організації. Такі споживачі не зобов’язані знаходити джерела фінансування зазначених приладів обліку і робіт щодо їхнього встановлення, оскільки відповідне фінансування вже закладене у тариф на оплату спожитого газу”, — сказано у повідомленні.

Позивачі приєдналися до Типового договору поставки природного газу на невизначений термін, оскільки щомісяця споживають природний газ і щомісяця сплачують рахунки за таке споживання. У встановлених тарифах на газопостачання були передбачені витрати на встановлення індивідуальних лічильників газу, зазначили у суді.

“Криворіжгаз” зобов’язаний надавати оплачені позивачами послуги, зокрема забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах, в яких газ використовується тільки для приготування їжі. У рішенні сказано, що відмова від цього суперечить вимогам законодавства і порушує права споживачів.

При цьому експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев пояснив, що для реалізації цього кроку існує величезна перешкода – корупція. Тому тим, хто вирішив обзавестися газовим лічильником, поки доведеться обходитися своїми силами.

Джерело: Верховний Суд в Facebook

Back to top button