Цікаве

Українцям через декілька днів підвищать пенсії, зарплати і виплати

В Україні вже через декілька днів підвищать мінімальні пенсії і перерахують зарплати деяким співробітникам. Так, у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму збільшується і мінімальний розмір ще низки виплат.

1News розповідає головні нововведення, які чекають українців із 1 грудня у зв’язку з індексацією соцстандартів.

Зарплати: торкнеться не всіх

В Україні 7,4% працюючих отримують не більше мінімалки (нині 3723 грн). Згідно із законом “Про прожитковий мінімум”, пояснює юрист Олександр Плахотник, частина з них отримають надбавки уже через декілька днів. Так, закон зобов’язує проіндексувати виплати тим співробітникам, зарплата яких перебувають у межах прожиткового мінімуму.

Тобто всі, хто отримує менше 1921 грн (новий прожитковий мінімум із 1 грудня) повинні отримати підвищення. Варто зазначити, що такі зарплати встановлюють тільки для тих, хто працює неповний робочий день. При цьому повна зарплата повинна становити не менше 3723 грн. Наприклад, якщо за повний робочий день (8 годин у день) платять 3723 грн, то за 4-годинного графіку зарплату можуть знизити до 1861 грн. А в грудні її повинні підвищити (оскільки вона буде меншою за встановлений прожитковий мінімум).

Масштабніше підвищення очікується уже з 1 січня. Тоді, згідно з прийнятим бюджетом, мінімалку збільшать із 3723 до 4173 грн. Таке підвищення, судячи з даних Держстату про розподіл заробітних плат, може торкнуться кожного п’ятого працевлаштованого українця.

Мінімальна пенсія: прибавку отримають найбідніші

Як заявили в Кабінеті міністрів, в Україні очікується підвищення пенсій у три етапи. Перший — грудні (у зв’язку з індексацією). Уже через декілька днів українці на заслуженому відпочинку повинні будуть отримувати не менше 1497 грн (це на 62 грн більше діючої мінімалки). Якщо розмір виплати менший, то її збільшать.

Другий етап перегляду пенсій — у січні наступного року. І торкнеться він тільки військових. Так, якщо є 20 років стажу, військовослужбовець на пенсії має право на 50% від своєї зарплати, співробітник поліції — 55%. За кожний рік стажу понад 20 років пенсія збільшується на 3%. При цьому пенсія не може бути нижчою за мінімальну і вищою, ніж 70% від зарплати. У січні 2019-го військові отримають 25% від належної їм надбавки (з урахуванням актуальних зарплат на займаних ними посадах). Тобто чим старше пенсіонер, тим більше застаріла його зарплата і тим вищою буде прибавка.

У квітні 2019-го — заключний етап перерахунку. Тоді автоматично перерахують пенсії усім працюючим українцям із урахуванням, що їхній стаж збільшився. При цьому вибиратимуть найбільш вигідні умови перерахунку: тільки з урахуванням страхового стажу або з урахуванням страхового стажу й заробітку.

Допомога вагітним і матерям

В Україні допомога у зв’язку з вагітністю та пологами повинна становити щонайменше 25% прожиткового мінімуму. Нині ця сума становить 460,2 грн, а вже з 1 грудня  480,2 грн.

Також українці мають право на одноразову допомогу при народженні дитини. А з 1 січня 2019-го, як заявили в Міністерстві соціальної політики, в Україні відшкодовуватимуть вартість послуг по догляду за дитиною до 6 років, встановленого на 1 січня відповідного року (на 1.01.2018 р. — 1 492 грн. — Ред.).

“Ці види підтримки сімей із дітьми вводяться додатково і не впливають ні на тривалість відпустки по догляду за дитиною, ні на виплату державної допомоги сім’ям із дітьми”, — пояснили в міністерстві.

Виплати безробітним

Українці, які зареєструвалися у Центрах зайнятості, мають право отримувати допомогу із безробіття. Максимальний розмір виплати — 4 прожиткових мінімуми для працездатних. Так, до грудня будуть платити не більше 7364 грн, а після грудня виплати піднімуть на понад 300 грн до 7684 грн.

Зазначимо, як раніше вже повідомлялось, офіційно безробітні українці — які при цьому не перебувають на обліку в Центрі зайнятості, втратили право на субсидію. Виняток — якщо мінімум три місяці до оформлення знижки такий безробітний сплачував єдиний соцвнесок. Останню умову в першу чергу ввели для заробітчан: вони можуть платити в Україні податки, а їхні сім’ї — отримувати субсидію.

Джерело: Обозреватель

Back to top button