Цікаве

Українські жінки є керівниками 30% підприємств – дослідження

Керівниць юридичних осіб найменше у Києві — 28%, найбільше — у Донецькій області (майже 36%)

З 2017 по 2020 рік частка жінок серед керівників юридичних осіб в Україні зросла лише на 0,5%. Тепер вона становить 30,45%.

Про це йдеться в дослідженні Українського центру суспільних даних, – інформує 1NEWS.

Так, у звіті дослідження повідомили, що з 2017 року кількість активних ФОП та юридичних осіб у реєстрі суттєво зросла, але частка жінок серед них — лише на 0,5%. За підсумками 2020 року жінки серед керівників юридичних осіб та ФОП становили 40,48%.

Серед керівників юридичних осіб гендерний дисбаланс є більшим — там чоловіків 69,55%. А ось серед ФОП чоловіків 53,40%.

Керівниць юридичних осіб найменше у Києві — 28%, найбільше — у Донецькій області (майже 36%). Керівниць ФОП теж найменше у столиці (майже 43%), а найбільше — на Донеччині (майже 49%).

Як розповіла економістка Центру економічної стратегії Ганна Сахно, жінки частіше реєструються як ФОП (у 90% випадків), аніж ТОВ або ПП, тому що ця форма організації власної справи більше підходить для галузей, в яких жінки хотіли б себе реалізувати.

«Це, в першу чергу, сфера послуг: індустрія краси, виготовлення одягу, хендмейд прикрас та домашнього декору. Також ФОП — це легальний фріланс. Жінки заробляють як перекладачки, SMM-менеджерки, позаштатні журналістки, копірайтерки, репетиторки тощо», — пояснила Сахно.

Джерело: Громадське

Back to top button