Цікаве

Українські вчені виявили новий вид п’явок

Українські вчені виявили новий вид п’явок

Фото: facebook.com/AntarcticCenter
Українські зоологи відкрили новий вид антарктичних п’явок

Експерти віднесли новий вид до нового роду, який назвали Austroplatybdellina, що перекладається з латини як південна платибделіна.

Українські вчені відкрили новий вид антарктичних п’явок, предки яких мільйони років тому мігрували до Арктики, а потім повернулися до Антарктики. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Відомо, що це відкриття зробили зоологи Андрій та Сергій Утєвські у співпраці з іноземними колегами Александром Бєлецьким та Йоанною Ціхоцькою з Польщі, Маріо Санторо з Італії та Петером Тронтелем зі Словенії.

Вони вивчали поширення рибних паразитів – п’явок пісциколід. Виявивши новий вид, фахівці ретельно вивчили його зовнішню і внутрішню будову, а також ядерні та мітохондріальні гени.

“З’ясувалося, що нова п’явка належить до групи, яку називають “платибделіни”. Вони поширені в Арктиці й суміжних водах Атлантики та Тихого океану. Це те саме, як знайти білого ведмедя в Антарктиці!”, – сказав Сергій Утєвський.

Далі дослідники почали вивчати, як могло статися таке неординарне географічне поширення, адже більшість тварин мешкає виключно або в Північній, або в Південній півкулі.

“Філогенетичний аналіз і реконструкція предкових ареалів засвідчили, що риб’ячі п’явки виникли в морях навколо Антарктики, потім вони розповсюдилися Світовим океаном, досягли Арктики та проникли в прісні водойми Північної півкулі. Однак згодом предок нашого виду повернувся з півночі на батьківщину пращурів всієї родини риб’ячих п’явок в Антарктиці”, – виявили науковці.

Новий вид відокремився від своїх північних родичів близько 1,76 мільйона років тому під час плейстоцену, коли поверхня Землі зазнала значного похолодання. Саме в цю епоху він зміг перетнути тропіки.

 facebook.com/AntarcticCenter

Раніше повідомлялося, що в Індонезії вчені виявили єхидну Аттенборо, яку востаннє бачили понад 60 років тому.

У Данії знайшли найстарішого їжака у світі

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button