Українські вчені розробляють революційну вакцину проти коронавірусу на дріжджах
З 2022 року можна буде запускати в Україні дослідне виробництво цієї вакцини проти COVID-19
Львівський Інститут біології клітини НАН України розробляє білкову вакцину проти COVID-19 на гуманізованих дріжджах.
Директор Інституту біології клітини НАН України, академік Андрій Сибірний вважає цей препарат “ноу-хау”, – інформує 1NEWS.
“Ми синтезуємо білки для вакцини у клітинах дріджів. Це наше ноу-хау. Білок – це полімер з амінокислот, а до бокових його груп ще можуть бути прикріплені залишки різних цукрів”, – розповів Сибірний.
Вчені використовують гуманізовані дріжджі, які модифікують білки за людським типом.
Науковець стверджує, що такі дріжджі – не вибагливі, тому вакцина буде значно дешевшою за імпортну.
“Чому гуманізовані дріжджі цікаві? Вони швидко ростуть у простому середовищі. Тому вакцина на основі них буде значно дешевшою”, – розповів Сибірний.
Інститут біології клітини НАН України вже має досвід роботи з таким середовищем, зокрема, на основі таких дріжджів розробляли продуценти вітамінів та антибіотиків.
Україна поки не виробляє гуманізованих дріжджів, але львівські науковці отримали їх з США та з Південної Кореї.
Учений наголошує, що білкові вакцини мають один мінус – вони неохоче викликають синтез людських антитіл та утворення Т-лімфоцитів.
Набагато краще діють білки, якщо утворюються вірусоподібні частинки. Тому команда науковців працює над механізмом, завдяки якому вірусні частинки значно швидше викликатимуть вироблення антитіл, і вакцина стане набагато ефективнішою для людини.
За словами Сибірного, вже восени львівські науковці планують провести доклінічні дослідження вакцини, і якщо сподівання підтвердяться, з наступного року можна буде запускати в Україні дослідне виробництво цієї вакцини проти COVID-19.
Джерело: Укрінформ