Цікаве

Українська винахідниця створила унікальний генератор

Українська винахідниця створила унікальний генератор

Фото: Рубрика
Ярослава Полікарпова

Пристрій практично безшумний і не видає неприємного запаху. А ще – він мобільний та не травмує і не вбиває птахів, як це часто трапляється з вітрогенераторами, що мають лопаті.

Юна випускниця Херсонського фізико-технічного ліцею Ярослава Полікарпова створила унікальний генератор. Це перша технологія, яка може працювати без лопатей. Її назва WITERoK. Зазначається, що генератор може перекрити потреби України в електроенергії у разі ракетної атаки ЗС РФ по енергосистемі, пише Рубрика.

Цим проєктом Полікарпова займалася ще до початку російської війни в Україні. Вона хотіла створити такий пристрій, який зможе працювати не за принципом обертання, а за принципом коливання.

Як пояснює дівчина, так набагато легше перетворювати вітрові потоки на електроенергію.

“Обертати набагато складніше, ніж розгойдувати. Тому я модифікувала систему”, – розповіла Полікарпова.

Наразі вона вже стала резиденткою Ukrainian Future та отримала грант у розмірі п’ять тисяч доларів. Тоже змогла зібрати робочий прототип пристрою і тепер тестує модель, висотою два метри, яка здатна виробити приблизно 2 кВт електрики.

Дівчина каже, що WITERoK можна буде встановлювати у скверах і парках, у бізнес-центрах із верандою або терасою, на підприємствах, у приватних будинках за типом пентхаусів або таунхаусів, у приватних будинках у сільській місцевості.

Фото: Рубрика
Розробка Полікарпової

Нагадаємо, раніше вчені створили генератор, який виробляє електроенергію з повітря.

Винахідник з Одеси сконструював найменший в Україні підводний човен

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button