Цікаве

У Єгипті розкопали “загублене золоте місто”

Місто датується царюванням Аменхотепа III, одного з наймогутніших фараонів Єгипту, який правив з 1391 по 1353 рік до нашої ери

Відкриття міста віком понад 3 тисячі років, загубленого в пісках Єгипту, вже визнали однією з найважливіших археологічних знахідок з часів могили Тутанхамона.

Відомий єгиптолог Захі Гавасс оголосив про відкриття “загубленого золотого міста” поблизу Луксора, – інформує 1NEWS з посиланням на ВВС Україна.

За його словами, йдеться про древнє місто Атон – найбільше стародавнє поселення, яке будь-коли знаходили у Єгипті.

Його виявили за кілька тижнів після розкопок, що розпочались у вересні 2020 року.

Місто датується царюванням Аменхотепа III, одного з наймогутніших фараонів Єгипту, який правив з 1391 по 1353 рік до нашої ери.

Його також продовжували використовувати фараони Ай та Тутанхамон, чию майже неушкоджену гробницю виявив в Долині царів британський археолог Говард Картер в 1922 році.

“Загублене місто є другим за значенням археологічним відкриттям з часів могили Тутанхамона”, – сказала Бетсі Браян, професор єгиптології в Університеті Джона Гопкінса в Балтіморі, США.

За її словами, місто “дасть нам рідкісну можливість зазирнути в життя древніх єгиптян” часів розквіту імперії.

Під час розкопок виявили багато цінних археологічних знахідок – ювелірні вироби, кольорову кераміку, амулети у вигляді жуків-скарабеїв та цеглини з печатками Аменхотепа III.

Роботи розпочали на захід від Луксора біля Долини царів, приблизно в 500 км на південь від Каїра.

“За декілька тижнів, на велике здивування команди, почали виявляти конструкції з глиняної цегли на всіх напрямках. Те, що вони розкопали – територія великого міста, яке добре зберіглося, з майже цілими стінами та кімнатами, заповненими предметами повсякденного життя. За сім місяців після початку розкопок археологи виявили кілька кварталів, адміністративні будівлі та житловий район. Багато місій шукали це місто, але так і не знайшли”, – сказав доктор Гавасс.

За його словами, на місці ведуться подальші археологічні роботи, і його команда “розраховує виявити недоторкані гробниці, наповнені скарбами”.

Єгипет прагне популяризувати свою давню спадщину, щоб відродити туристичний сектор, який постраждав після кількох років політичної турбулентності та пандемії коронавірусу.

Back to top button