Цікаве

У Верховній Раді відкрилась вражаюча VR-виставка, присвячена доступу онкохворих до лікування

У Верховній Раді відкрилась соціальна виставка «Життя на папері». Вона про те, що за звітами про статистику онкологічних захворювань в Україні ховаються реальні історії людських страждань, пише в своєму Instagram народна депутатка Роксолана Підласа.

За її словами, цю інсталяцію встановили, щоб привернути уваги депутатів до законопроектів, які змінюють життя онкохворих пацієнтів.

Зокрема, вчора був проголосований у другому читанні законопроект №4662, що стосується безкоштовного доступу до інноваційних ліків за рахунок бюджетних коштів для людей з онкологічними та рідкісними захворюваннями. За нього проголосувало 309 депутатів.

Підласа додала, що згідно із законопроектом, держава зможе обирати та замовляти у виробників найбільш ефективні препарати за нижчими цінами й надавати їх пацієнтам.

«На черзі законопроекти №5736 та №5737, які полегшують доступ тяжкохворих пацієнтів до лікування», – зазначила депутатка.

В свою чергу одна з організаторок проекту Ярослава Гресь з агенції «Gres&Todorchuk» зазначила, що матеріалом для паперових інсталяцій стали щоденники пацієнтів, статистичні дані та закони про онкологічні захворювання.

За допомогою VR-технологій інсталяції оживають та переносять до реальних домівок людей, які стикнулися з онкозахворюваннями.

Гресь також описала, кому належать кімнати, що стали прототипами для виставки. Одна з них належала хлопцю на ім’я Женя, який займався танцями та вигравав медалі. Він помер у 19 років.

Інша – кімната Ніни, в якої 4 стадію раку. «їй давали пару тижнів, але її донька зробила все можливе, щоб мама отримала лікування. Ніна любила саджати квіти і вишивати подушки», – пише Ярослава Гресь в своєму Instagram.

Ще одна кімната належить Ірі, яка поборола три види раку. Вона була стюардесою, тому її історія розповідається через політ.

Back to top button