Цікаве

У Венеції всесвітньо відомий архітектор сплатить 78 тисяч євро штрафу за невдалий міст

Італійський суд постановив, що за недбалість під час проектування Мосту Конституції у Венеції архітектор Сантьяго Калатрава повинен заплатити 78 тисяч євро. Штраф у майже 11 тисяч євро отримав також головний інженер Сальваторе Венто.

Міст Конституції через Великий канал був відкритий у 2008 році. Ще до офіційного відкриття споруда стала контроверсійною: її проєктування тривало на чотири роки довше запланованого, а вартість зросла з 7 до 11.6 мільйонів євро. Частина жителів міста була також незадоволена дизайном Калатрави та нарекла конструкцію зі скла та сталі “лобстером”, розповідає 1News.

Чимало проблем виникло зі сходами на мосту. Скляні плити на них виявилися дуже слизькими, особливо у дощову погоду, що постійно призводить до падіння та травм. За подібну проблему критикують ще один проєкт Калатрави – скляний міст у Більбао, Іспанія.

Крім того, архітектор не врахував очевидної для Венеції проблеми: напливу туристів. Мостом Конституції, розташованим поблизу вокзалу, постійно користуються відвідувачі з візками на коліщатках. І оскільки жодних спеціальних пристосувань для них не передбачено, пошкоджують скляні панелі. Вже за чотири роки після відкриття, вісім панелей довелося замінити, що коштувало місту 36 тисяч євро. Початково передбачалося, що їх заміна знадобиться лише після 20 років експлуатації.

Ще одним недоліком моста стала відсутність доступу для людей з інвалідністю. Щоб його усунути, вздовж конструкції встановили ліфт, який мав переправляти людей на іншу сторону каналу. Зараз він не функціонує: температура всередині кабіни у літні дні досягає 50 градусів за Цельсієм. На початку 2019 року суд постановив демонтувати ліфт, що коштуватиме додаткових 40 тисяч євро.

У відповідь на критику ще часів відкриття мосту, Сантьяго Калатрава зазначав, що він відповідальний за дизайн, а не вибір компанії-підрядника та якість виконання робіт.

Це не перший випадок, коли робота Сантьяго Калатрави опиняється на судовому розгляді. У 2013 році виноробня Ysios в Іспанії подала позов, вимагаючи від архітектора 1.7 мільйонів фунтів на ремонт даху, який постійно протікав. У тому ж році суд виніс рішення стосовно Палацу конгресів в Ов’єдо, Іспанія. Він постановив, що Калатрава та його команда повинні виплатити 2.9 мільйони євро через недоліки, які були виявлені у проєктів вже під час спорудження.

Джерело: Хмарочос

Back to top button