Цікаве

У Великобританії знайшли перше римське розп’яття людини

Під час розкопок археологи також виявили емальовані брошки, монети, оздоблений глиняний посуд та кістки тварин

Скелет чоловіка з цвяхом у п’яті виявили у невеликому селі в графстві Кембриджшир у раніше невідомому римському поселенні.

За словами дослідниці з Кембриджського університету Корін Дахіг, це “унікальна” знахідка, – розповідає 1News.

Вона свідчить про те, що навіть “мешканці цих місць… не могли уникнути варварського покарання римлян”.

Археологи знайшли п’ять невеликих цвинтарів, де поховано 40 дорослих і п’ятеро дітей, дехто з них були родичами.

В одній з могил науковці виявили скелет чоловіка з цвяхом у правій п’ятковій кістці.

Він мав сліди й інших травм, що свідчило про мученицьку смерть. А ноги чоловіка мали ознаки інфекції чи запалення, спричиненого хворобою або зв’язуванням чи кайданами.

Як розповідає археолог Кася Гданєць, “ці цвинтарі й поселення, побудовані вздовж римської дороги у Фенстантоні, відкривають новий розділ в археологічних дослідженнях.

Практики поховання були багаті й різноманітні у римські часи, час від часу трапляються каліцтва посмертні або завдані ще живій людині, але розп’яття на хресті ми ще не бачили.

Остеолог (фахівець із кісток) з університетського коледжу Вольфсона Корін Дахіг зазначає, що “добре збережений скелет із цвяхом у нозі – дійсно рідкісна знахідка, яка дозволила вивчити цей випадок”.

Він свідчить про те, що навіть мешканці цього маленького поселення на краю імперії не могли уникнути жорстоких римських покарань.

Археологічних знахідок розп’яття цього періоду є лише три в усьому світі, з’ясувала дослідниця. Одне виявили на півночі Італії, друге – в Єгипті й третє – у Єрусалимі під час будівельних робіт 1968 року.

При чому абсолютно підтвердженим випадком розп’яття є лише зразок з Єрусалима. В ньому, так само як і у скелета з Фенстантона, був цвях у правій п’яті в ідентичному положенні.

Рада графства пояснює, що зазвичай після розп’яття цвяхи видаляли з тіла для повторного використання або утилізації.

Але у скелета з Фенстантона цвях зігнувся і застряг у кістці.

Під час розкопок археологи також виявили емальовані брошки, монети, оздоблений глиняний посуд та кістки тварин.

Велика будівля та офіційний двір, а також дорожнє покриття вказують на те, що це було організоване римське поселення, в якому велася торгівля та були заможні мешканці, стверджують науковці.

Знахідки незабаром зможуть подивитися усі охочі.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button