Цікаве

У Великобританії відбулася прем’єра опери про отруєння колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка (ВІДЕО)

Серед персонажів постановки – дружина Литвиненка, російський бізнесмен Борис Березовський і депутат Держдуми Андрій Луговий

У театрі Grange Park Opera у Сурреї неподалік від столиці Великобританії відбулася прем’єра опери, присвяченої пам’яті ексофіцера ФСБ Олександра Литвиненка.

Дозвіл на постановку дала вдова Литвиненка Марина, – розповідає 1NEWS.

“Мені подобається назва “Життя і смерть Олександра Литвиненка”, тому що за те, чому він присвятив усе життя і чого не зміг домогтися, він розплатився своєю смертю, як жертвопринесення”, – сказала вона.

Глава оперної трупи Васфі Кані повідомила, що з поваги до вдови покійного в постановці не робитиме спроб подати історію Литвиненка у спотвореному або гіпертрофованому вигляді.

Музику для твору написав британець Ентоні Болтон після прочитання книжки Марини Литвиненко та Олександра Гольдфарба “Смерть дисидента”.

Режисер-постановник вистави – Стівен Медкалф, він ставив “Аїду” в “Альберт-холі” і “Пікову даму” в Ла Скала.

Партію Литвиненка виконує тенор Едріан Дваєр. Серед персонажів постановки – дружина Литвиненка, російський бізнесмен Борис Березовський і депутат Держдуми Андрій Луговий.

Нагадаємо, Олександр Литвиненко помер унаслідок отруєння радіоактивним полонієм-210 у Лондоні 23 листопада 2006 року.

Розслідування та суд у цій справі тривали понад 9 років. Було призначено судове дізнання, публічні слухання почалися тільки на початку 2015 року.

За однією з версій, мотивом убивства Литвиненка могла бути наявність у нього компромату на представників російської влади.

21 січня 2016 року Високий суд Лондона оприлюднив висновок, що вбивство Литвиненка, “імовірно”, санкціонував Микола Патрушев, який у 2006 році очолював ФСБ, а також президент РФ Путін.

Виконавцями вбивства визнали депутата Держдуми РФ Андрія Лугового і бізнесмена Дмитра Ковтуна, які, за версією слідства, підсипали полоній у чай Литвиненка.

Джерело: Еuronews

Back to top button