Цікаве

У Британії знайшли скамʼянілості іхтіозавра віком 90 млн років

У британському графстві Рутленд знайшли останки іхтіозавра, інформує 1news з посиланням на babel.ua.

Ряд вимерлих морських хижих плазунів. Були живородними тваринами, довжина варіювалася від 1 до 20 м. Харчувалися рибою, белемнітами. Спосіб життя іхтіозаврів був дуже схожий на спосіб життя сучасних дельфінів.

, яким щонайменше 90 мільйонів років.

Іхтіозавра виявили під час робіт із благоустрою місцевого водосховища. Тварина, яка жила, за словами вчених, між 90 та 250 мільйонами років тому, виявилася довжиною у 10 метрів. Видання наголошує, що це найбільший обʼєкт такого типу, коли-небудь виявлений у Великій Британії.

Доктор Дін Ломакс, палеонтолог із Манчестерського університету, був запрошений для керівництва розкопками. Він назвав відкриття «воістину безпрецедентним» і — завдяки його розміру — «однієї з найбільших знахідок у британській палеонтологічній історії».

Наприкінці літа 2021 року рівень води у водосховищі Рутленда знизився, тому група палеонтологів прибула для розкопок останків. Вчені викопали блок із головою іхтіозавра, вага якого становила понад 1 тонну.

Компанія Anglia Water, яка керує водосховищем Ратленда, зараз шукає фінансування, щоб залишити іхтіозавра в цьому графстві для експозиції.

 

 

 

 

Back to top button