Цікаве

У Туреччині знайшли місто, яке було збудовано ще до льодовикового періоду (фото)

Фахівці припускають, що його використовували не для побуту і життя, пише 1NEWS з посиланням на novyny.live.

У Туреччині знайшли поселення Гобеклі Тепе, яке побудували на 6 тисяч років раніше за Стоунхендж. Вчені припускають, що камінним спорудам понад 11 тисячі років і їх звели ще до льодовикового періоду.

Дослідницькі роботи на вершині вапнякового плато поблизу Урфи тривають вже 25 років. Вчені знайшли там понад 20 круглих кам’яних огорож. Найбільша з них має 20 метрів у поперечнику, кам’яне коло з двома вирізаними стовпами заввишки 5,5 метра у центрі.

Різьблені кам’яні стовпи створені так, що вони важать до 10 тонн і стилізовані під людські фігури. Для дослідників спорудження поки є загадкою, бо люди тоді  ще не приручили тварин і не винайшли кераміку. Отож такі стовпи є технічним викликом, не кажучи вже про металеві інструменти.

Їхній вік, понад 11 тисяч років, робить їх найдавнішими відомими монументальними спорудами людства. Однак побудованими не для укриття, а для інших цілей. Яких саме залишається загадкою.

Також в області проведених робіт знайшли десятки тисяч кісток диких тварин. Щоправда, доказів щодо одомашненого зерна чи інших рослин — ні. Кам’яні знаряддя були підкріплені датами радіовуглецю, які з’явилися  в епоху до неоліту. Таке відкриття повністю перевертає уявлення про діяльність первісної людини.

Є припущення, що там був ритуальний центр. Вірогідно це місце служило комплексом поховання або культу смерті, а не поселенням. Турецькі дослідники виявили близько десятка інших вершин на пагорбах з подібними, хоча і меншими, стовпами. Вони проводять роботи у сільській місцевості навколо Урфи. За їхніми даними, спорудження датуються приблизно тим самим періодом.

 

 

 

 

Back to top button