Цікаве

У Туреччині під землею археологи виявили копію Колізею

Величезні стародавні амфітеатри для розваг і раніше знаходили на території сучасної Туреччини, проте дана знахідка викликає захоплення фахівців тому, що будівля багато сотень років перебувала під шаром землі, а значить є підстави вважати, що вона прекрасно збереглася, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Поки розкопана лише п’ята частина будови, але археологи вже висловлюють припущення, що під землею ховається копія Римського Колізею, причому в чудовому стані. Більш того, якщо їх припущення підтвердяться, то це буде безпрецедентний випадок знахідки найбільшого зразка східно-римської архітектури в Туреччині.

Варто відзначити, що знахідка амфітеатру часів Стародавнього Риму в Туреччині не рідкість. Подібні споруди знаходили й раніше, в тому числі в Ізмірі і на півночі країни. Але майже всі вони були пошкоджені дощенту. Тепер же знайдений об’єкт, який, як сподіваються вчені, знаходиться в збереженому стані завдяки тому, що багато століть він перебував під шаром землі.

Колізей в Римі, як відомо, має розміри приблизно сто дев’яносто на сто шістдесят метрів. Знахідка турецьких археологів, швидше за все, має такі ж розміри. Крім того, вже зараз зрозуміло, що амфітеатр, якому приблизно 1800 років, має повністю овальну форму, і ймовірно використовувався для проведення в стародавньому місті спортивних змагань, а можливо й гладіаторських боїв.

Розкопки на місці стародавнього міста Мастаура на заході Туреччини, де й була зроблена знахідка, почалися зовсім недавно, але вже викликали фурор в науковому світі. Археологи активно співпрацюють з турецькою владою, яка всіма способами намагається залучити туристів в країну.

 

 

 

 

Back to top button