Цікаве

У центрі Чумацького Шляху астрономи знайшли залишки стародавньої галактики

Астрономи, які працювали над експериментом APOGEE, виявили недалеко від центру Чумацького Шляху залишки галактики Геркулес, повідомляє 1NEWS з посиланням на zn.ua.

Наша галактика поглинула її приблизно 10 мільярдів років тому.

«Щоб знайти такі останки галактики, необхідно дізнатися точний склад і параметри руху десятків тисяч зірок. Це особливо важко виконати для зірок, розташованих в напрямку центру Чумацького Шляху, де заважають щільні пилові хмари», – заявив керівник групи дослідників Рікардо Скіавон.

У ході експерименту APOGEE, який тривав 10 років, вчені спостерігали за більш ніж півмільйоном зірок в ближньому інфрачервоному діапазоні, який дозволив зазирнути крізь пил. У результаті дослідники помітили популяцію зірок, які відрізнялися від інших низькими швидкостями і металевістю. Простеживши за рухом зірок, вчені змогли реконструювати минуле галактики, яку вони колись представляли.

На відміну від більшості інших виявлених в Чумацькому Шляху останків інших галактик, ці розташовуються не на околицях розрідженого гало, а в його внутрішніх областях, в межах чотирьох кілопарсек від центру Галактики. Вчені пов’язують це з тим, що поглинений Геракл був ще на ранніх етапах існування Чумацького Шляху, коли він не досяг своїх сучасних розмірів і маси.

Астрономи вважають, що поглинання відбулося 10 мільярдів років тому, а маса поглиненої галактики становила близько 500 мільярдів мас Сонця.

 

 

Back to top button