Цікаве

У світі за останні 12 років майже 400 людей померли, намагаючись зробити селфі – дослідження

Це число зростає з кожним роком — у середньому з початку 2021 року щотижня одна людина гинула, намагаючись сфотографувати себе

Починаючи з 2008 року, принаймні 379 людей загинули під час спроби зробити селфі в усьому світі.

Це число зростає з кожним роком — у середньому з початку 2021 року щотижня одна людина гинула, намагаючись сфотографувати себе, – інформує 1News.

Дослідження здійснили семеро науковців іспанської організації Foundation iO, яка займається вивченням тропічних хвороб. Перше, за їхнім твердженням, дослідження смертей, пов’язаних із селфі, охопило період із січня 2008 по липень 2021 року включно.

Для встановлення випадків смертей науковці покладалися на базу новинних повідомлень шістьома мовами (англійська, іспанська, французька, німецька, португальська та італійська). Вони охопили випадки смерті через селфі в 50 країнах.

Найбільше людей загинули в Індії — 100, на другому місці в рейтингу йдуть США (39) і Росія (33). До десятки країн із найбільшою кількістю смертей через селфі входять Пакистан, Бразилія, Австралія, Іспанія, Індонезія, Мексика, Болівія і Велика Британія.

«Дані з Індії можна частково пояснити тим, що багато індійців роблять селфі, висовуючись із вікон або дверей потягів. Щодо США й Росії, це більше пояснюється розміром країн і великою площею окремих туристичних зон», — говорить співавторка дослідження Крістіна Хуесас.

Найчастіше люди гинуть під час селфі, падаючи з висоти — водоспадів, скель чи дахів (таких 216). 123 людини загинули у ДТП, 66 — від утоплення. Ще 24 людини загинули від вогнепальних поранень (зокрема й завданих самим собі), а 17 — від диких тварин.

Більшість жертв невдалого створення селфі — 41% — це люди до 19 років, а 37% — люди віком 20-29 років. Назагал середній вік людини, яка загинула, роблячи селфі, становить 24,4 року. Крім того, дві третини всіх жертв — чоловіки.

Крістіна Хуесас зазначає, що з кожним років кількість пов’язаних із селфі смертей зростає — винятком став хіба 2020-ий «коронавірусний» рік. Але із січня 2021 року науковці зафіксували 31 нещасний випадок — тобто людина в середньому гинула щотижня.

«Це викликає занепокоєння не лише під медичним кутом зору, а й у контексті збереження здоров’я. Адже в деяких західних країнах, як-от Франції чи Іспанії, кількість людей, які загинули через селфі, більша за кількість померлих від малярії», — каже дослідниця.

Джерело: Громадське

Back to top button