Цікаве

У світі почало народжуватись більше близнят й двійнят – дослідження

Основною причиною цього стало використання з 1970-х років репродуктивної медицини, таких методів як штучне запліднення і стимуляція яєчників

У світі народжується найбільше двійнят та близнят, аніж коли-небудь раніше.

Згідно з дослідженням, яке опублікував журнал Human Reproduction, до піку народжуваності йшли у всіх регіонах протягом 30 років, – інформує 1NEWS.

В Азії кількість близнюків зросла на 32%, а у Північній Америці до 71%.

Дослідники зібрали інформацію про статистику народжуваності близнюків з 165 країн на 2010-2015 роки та порівняли це з показниками 1980-1985 років.

Кількість народжених близнюків на тисячу пологів зараз особливо висока в Європі та Північній Америці. Загалом у світі вона зросла з дев’яти на 1000 пологів до 12.

Але народжуваність близнюків в Африці завжди була високою і за останні 30 років майже не змінилася. Дослідники вважають, що це може бути пов’язано з й без того великою кількістю населення.

На Африку й Азію сьогодні припадає близько 80% всіх близнюків у світі.

Професор Крістіан Монден, автор дослідження з Оксфордського університету, сказав, що для цього є причина.

“Кількість двійнят в Африці настільки велика через велику кількість близнюків, народжених з двох окремих яйцеклітин. Швидше за все, це пов’язано з генетичними відмінностями між африканським населенням та іншими популяціями”, — сказав професор.

Водночас зростає і кількість близнюків в Європі, Північній Америці та країнах Океанії. Основною причиною цього стало використання з 1970-х років репродуктивної медицини, таких методів як штучне запліднення і стимуляція яєчників.

У дослідженні вказано, що доля близнят у країнах з низьким і середнім рівнем доходу викликає більше занепокоєння.

Так в Африці на південь від Сахари багато близнюків втрачають своїх братів і сестер у перший рік життя, а це понад 200 тисяч дітей щорічно.

Дослідники вважають, що Індія і Китай будуть відігравати важливу роль у тому, скільки близнюків народжуватиметься у майбутньому.

Зниження фертильності, матері у зрілому віці і такі методи, як ЕКЗ, впливатимуть на кількість близнят у найближчі роки.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button