Цікаве

У Стамбулі з’явився сучасний Робін Гуд, який виплачує борги бідняків

Це відбувається в той час, коли причиною декількох недавніх самогубств називають відчай через зростання вартості життя

У Стамбулі після декількох випадків самогубств цілих сімей через зростання вартості життя, з’явилася людина, яка, не називаючи своє ім’я, виплачує борги бідняків.

Про це повідомляє 1NEWS.

У бідних кварталах Стамбула побував анонімний благодійник, який виплачував борги у продуктових магазинах і залишав конверти з готівкою на порозі будинку. .

Минулого тижня жителі Тузли, району суднобудування, який розташований в азіатській частині міста і в основному населений робітниками, були в захваті від того, що їхні рахунки за покупки в декількох продуктових магазинах були оплачені благодійником. Про нього відомо лише те, що це чоловік.

«Хтось прийшов і попросив мене показати йому зошит, в який я записую борги клієнтів. Було чотири людини з великими боргами, і я сказав йому, де вони живуть. Він знову повернувся після розмови з ними і оплатив усі борги. Я також дізнався, що він дав ще грошей цим сім’ям», — розповів інформаційному агентству Demirören власник одного з магазинів Кошкун Йилмаз.

За словами, Йилмаза, коли він запитав благодійника, як його звати, той відповів: «Просто називай мене Робін Гуд».

Ціни на продовольство і оренду житла злетіли після падіння турецької ліри у 2018 році. Хоча інфляція знизилася з 25 до 8,6%, безробіття все ще зростає, а ціни на електрику зросли у 10 разів порівняно з минулим роком.

Припускають, що той самий благодійник просунув під двері малозабезпечених сімей в інших робітничих кварталах по всьому місту конверти, в яких було по 1000 лір (близько 160 євро — ред.). Це сталося в березні, коли вартість продуктів харчування досягла піку. Імовірно, він же у червні виплатив 25 тисяч лір боргів (майже 4 тисячі євро — ред.) як подарунок на честь закінчення Рамадану.

«[Чоловік] сказав мені, що він прийшов, щоб заплатити борги тих, хто не може собі цього дозволити. Я тут вже 30 років, і я вперше зіткнувся з таким вчинком. Мої клієнти були дуже щасливі і хотіли його бачити, але я не знаю, хто він. Він не назвав своє ім’я і сказав, що робить це „лише для того, щоб заслужити Боже благословення“», — розповів Тунджай Яшар, ще один власник магазину в Тузлі.

Нещодавно Туреччина була шокована декількома випадками самогубств цілих сімей, причиною яких вважають зростання рівня бідності.

У листопаді у Фатісі, одному з найбільш консервативних районів Стамбула, двоє чоловіків і дві жінки, члени однієї сім’ї у віці від 48 до 60 років, залишили на дверях квартири записку, яка попереджала сусідів, щоб вони не заходили, тому що всередині ціанід. Поліцейські виявили у квартирі чотири тіла.

За словами друзів, сім’я намагалася звести кінці з кінцями на зарплату лише одного з її членів, який був вчителем музики. Вони страждали через проблеми зі здоров’ям, депресію і нездатність знайти роботу.

Наступного дня ще одна сім’я, в тому числі двоє дітей у віці п’ять і дев’ять років, була знайдена мертвою в їхньому будинку в Анталії. Імовірно, вони теж отруїлися. Батько сім’ї, який тривалий час був безробітним, залишив записку, яка пояснює їхні фінансові труднощі.

Турецькі ЗМІ, які переважно є провладними, а також місцеві чиновники заперечують, що ці випадки пов’язані зі зростанням рівня бідності. Електоральна база правлячої партії Справедливості та розвитку складається переважно із представників робітничого класу.

На місцевих виборах на початку 2019 року її підтримка по всій країні скоротилася через економічну кризу. Це стало серйозним викликом для президента Реджепа Ердогана, який править країною вже 16 років.

У жовтні міністр фінансів Берат Албайрак оприлюднив заходи з боротьби зі зростанням вартості життя, включаючи заморожування цін на енергоносії та угоду з приватним сектором про зниження цін на товари на 10%.

Джерело: НВ

Back to top button