Цікаве

У Сонячній системі знайдено «близнюка» Місяця

Астрономи з Арманської обсерваторії і Планетарію в Північній Ірландії виявили астероїд, чий склад дуже схожий на склад Місяця. Вони припустили, що це давно втрачений «близнюк» нашого супутника, повідомляє 1NEWS.

Астероїд входить в троянську групу і обертається поблизу від орбіти Марса. Йому присвоїли назву (101429) 1998 VF31. Щоб визначити його склад, вчені використовували спектрограф – прилад, що вимірює довжини хвиль в світлі. Він дозволяє побачити, як поверхня астероїда відображає кольори. Таким же чином фахівці збирали інформацію про астероїд вартістю 10 квінтильйонів доларів ($ 10 000 000 000 000 000 000 000), який плаває між Марсом і Юпітером.

Дослідження показали, що (101429) 1998 VF31 не дуже схожий на інші астероїди і метеорити, але збігається з Місяцем.

«Спектр цього конкретного астероїда, мабуть, є майже точною копією для тих частин Місяця, де є оголені корінні породи, такі як нутрощі кратерів і гори», – пояснили вчені.

Автори припустили, що астероїд міг придбати подібні характеристики через вплив сонячної радіації (космічного вивітрювання). Але також можливо, що він колись відколовся від Місяця.

Рання Сонячна система була досить неспокійним місцем. Простір між новоствореними планетами містив велику кількість уламків, і зіткнення були звичайною справою. У Місяць неодноразово врізалися космічні тіла різних розмірів. Уламок від такого катаклізму міг досягти орбіти Марса, коли планета ще формувалася, і була притягнута його гравітацією.

 

 

 

 

 

Back to top button