Цікаве

У Швеції знайшли тисячолітнє поховання вікінгів

Всі скелети добре збереглися, їх передадуть на вивчення остеологам, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Шведські археологи, які проводили обстеження території міста Сигтуна, натрапили на сім поховань 10-го століття нашої ери. Фахівці припустили, що могили належали вікінгам, які перед смертю прийняли християнство.

У могилах покоїлися останки чотирьох дорослих і чотирьох немовлят. Практично всі вони лежали на спині у положенні «схід-захід», між тим як за традиційними віруваннями вікінгів покійних кремували.

На чотирьох могилах збереглися кам’яні піраміди. Одна з них була оточена кам’яною цистою, або кам’яним ящиком, – це принцип поховальної споруди, характерний для Західної і Центральної Європи.

В одній з гробниць знаходилися тіла двох немовлят одного віку. Фахівці вважають, що це були близнюки, які, ймовірно, народилися передчасно і не змогли вижити.

Одна людина був похована зі шкіряним поясом, що містить деталі зі сплаву заліза і позолоченої міді, в роті у неї були виявлені срібні монети. Така традиція часто зустрічалася в християнських громадах Середньої Швеції. Поруч з іншим скелетом лежав красиво декорований кістяний гребінь у футлярі.

Всі скелети добре збереглися. Їх планують передати на вивчення остеологам. Аналіз кісток допоможе з’ясувати, який спосіб життя вели стародавні вікінги.

 

 

 

 

Back to top button