Цікаве

У Польщі знайшли бойовий меч нащадків вікінгів

Меч знайшли випадково, під час пошуку поля битви, пише 1NEWS з посиланням на novyny.live.

У ландшафтному парку Вдецького (Куявсько-Поморське воєводство) археологи знайшли надзвичайно рідкісний бойовий меч, який родом зі Скандинавії. Він датується VIII століттям, а йому понад 1200 років.

Зазначається, що меч знайшли випадково, під час пошуку поля битви через кілька століть.

“Відкриття було зроблено під час пошуків поля бою 5 квітня 1091 року. Як описує Гал Анонім у “Польській хроніці”, тоді князь Владислав I Герман мав битися з битвою з померанцями десь на річці Вда, біля загадкового міста Джу”, – йдеться у повідомленні.

Археологи проаналізували рельєф, ймовірний хід старих маршрутів і вибрали територію навколо міста Грудек для археологічних досліджень, де вони очікували знайти сліди подій понад 900 років тому. Водночас вони натрапили на бойовий ніж VIII ст.

Доктор Пьотр Пранке з кафедри історії Скандинавії та Центральної та Східної Європи Університету Миколи Коперника в Торуні зазначив, що цей предмет може бути надзвичайно рідкісним, дуже раннім, норвезьким лангсаксом, датованим серединою VIII століття нашої ери, тому що саме так визначається цей тип зброї.

Артефакт знайшли ще у квітні цього року, але лише зараз вченим вдалося зібрати про нього більше інформації. Меч довжиною 90 см, а його лезо – 80 см.

“Як бачите, це зброя вражаючих розмірів для бойового ножа, який міг би легко виміряти проти двосічних мечів того періоду в такому розмірі”, – каже археолог Матеуш Сосновський.

Схожий меч знайшли у 2015 році, який походив приблизно з середини VIII століття, тобто від початку періоду вікінгів. Польська знахідка, швидше за все, того ж віку.

 

 

Back to top button